Cildinizi nemlendirmeden önce mutlaka okuyun!

Nemlendirici deyip geçmeyin. Cildiniz nemden uzak kaldıysa yapacağınız makyaj bile kötü gözükür. Peki kendi nemlendiricinizi yaparken neye dikkat etmelisiniz?

Serpil Portakal

Cildi nemlendirmek çok önemlidir. Cildin susuzluğunu giderir, nem dengesini korur, su kaybına bağlı ince kırışıklıkların oluşmasını engeller ve direncini arttırır. 

Nemlendirici kremler yağ-nem dengesini koruyarak, güneş etkilerini önleyerek, cildi korumamıza yardımcı olurlar. Yani cildi gençleştirmezler ama yaşlanmasını geciktirirler. Kısaca ifade etmek gerekirse, nemlendiricinin esas işlevi koruyucudur.

Cildi yeteri kadar yağ ve nemle zenginleştirmek onu yıpratan dış etkenlerden korunmamızı sağlar. Ayrıca nemlendirici deri ile makyaj malzemeleri arasında bir bariyer oluşturur. Makyajı çıkarırken arada yağ bazlı bir krem olduğu için cilt tahriş olmadan makyajdan arınır. 

 Her cilt tipine uygun ama özellikle   kuru cilde sahip olanlar için çok iyi bir   nemlendirici krem tarifine ne dersiniz?

  MALZEMELER;

  1 adet bepanthene plus krem
  1 adet madecassol krem
  1 adet saf vazelin (30 gr )
  1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  1 adet c vitamini ampul
  Yarım e vitamini ampul
  8 damla kayısı çekirdeği yağı

 Bütün malzemeleri karıştırıp günlük       nemlendirici olarak kullanabilirsiniz

Etkin bir nemlendiricinin içinde, suyun yanısıra, cildin üzerine yayılan yağ veya benzeri malzemelerin bulunması gerekir. Bazı nemlendiriciler yağsız (oil-free) imal edilir.

Bunlar özellikle akneli-yağlı ciltler içindir. Ayrıca ciltteki yağ oranını dengeleyen (oil-control) ürünler de bulunur.

Yağlı-Akneli Ciltlerde Nemlendirme:

Yağlı ve akneli ciltlerin de neme ihtiyacı vardır. Bu tip ciltlere ya tamamen yağsız (oil-free) veya yağ oranı %10-15 i geçmeyen hafif nemlendiriciler önerilir. Kimi zaman da ciltteki yağ oranını dengeleyen ürünler tavsiye edilir. Yağ oranını dengeleyen nemlendiricilerin içinde, pudra, kil veya polimerler gibi maddeler bulunur. Bunlar cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler.

Kuru Ciltlerde Nemlendirme:

Kuru ciltler nemlendiricilerden vazgeçemezler. Bu tip ciltlerde %15-30 oranında yağ içeren kremler kullanılabilir. Özellikle hayvansal ya da bitkisel yağlar içeren, mineral veya kollajen benzeri nemlendiriciler, kuru ciltleri çok rahatlatırlar.

Nemlendirici ürünlerde kullanılan ana maddeler şöyle sıralanabilir;

Bitkisel yağlar: 
Badem, avakado, havuç, hindistan cevizi, mısır, jojoba, zeytinyağı, soya, ayçiçek yağı ve daha birçok bitkisel yağlar.

Hayvansal yağlar: 
Bunlar arasında en çok koyun yününden elde edilen lanolin
kullanılır. Ancak lanolin’in alerji yapma ihtimali olabilir. Bu nedenle hassas ciltler için hazırlanan ürünlerde bundan kaçınılır. Bir çok nemlendiricide balık yağı, glycolipid, fosfolipid gibi yağlar da kullanılır.

Mineral yağlar: 
Bunlar petrolden elde edilen Vazelin, ağaç kütüklerinden elde edilen yağlar veya kayalardan çıkarılan silikon yağlardır. Mineral yağlar harika nemlendiricilerdir. Vazelin, yağlı ve sivilceli ciltlerde kullanılmaz. Ancak silikon içeren nemlendiriciler her tip ciltte kullanılır.

E vitamini: 
Yağ içinde çözülen E vitamini güzel bir nemlendiricidir. Ancak abartıldığı
gibi cildi besleme özelliği yoktur. Antioksidan yani bir bakıma yaşlanmayı engelleyici özelliği vardır.

Kollajen: 
Cildin üzerine sürülen kollajen, alt derideki gerçek kollajen dokuyu
etkilemez ama cildin su kaybını önleyen etkili bir koruyucu tabaka oluşturur. Kollojen molekülleri yağlar gibi iridir ve cilt tarafından emilmesi zordur. Cildin üzerinde kaldığı için buharlaşma ile oluşan su kaybını önler.

Mukopolisakarid ve Hyaluronik asit: 
Bu maddeler de kollajen gibi cildin doğal yapısında bulunan maddelerdir. Cilt yüzeyine sürüldükleri zaman su kaybına engel olurlar. Yani kremlerdeki hyaluronik asit dolgu enjeksiyonlarındakine benzer bir etki göstermez. Asıl işlevi, su kaybını önlemektir.

Humektantlar: 
Nemlendiricilerde kullanılan bir diğer madde ise, alt deriden veya dışarıdan cildin içine su aktarımı yapabilen Humektatnt’lardır. Humektantlar yağ içermeyen (oil-free) nemlendiricilerde kullanılırlar.

Serpil Portakal'ı sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz.

facebook.com/serpilportakalyoutube/

instagram.com/portakalserpil/

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar