Orucun faydalarını bayramda yok etmeyin!

Bayramda konuklarınıza şeker yerine neden ayran ve kefir ikram etmelisiniz?

Orucun faydalarını bayramda yok etmeyin!

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, şekerin sağlığa zararlarına dikkat çekerek, “Ramazan orucunun vücudumuza sağladığı yararları uzun süre koruyabilmek için, bu sıcak yaz günlerinde şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı” uyarısında bulundu.

Ramazan orucu sayesinde dinlenme şansı bulan sindirim organlarımızı, bayramın başlaması ile büyük öğünler ve özellikle şekerli gıdalarla yüklemenin sakıncalarına dikkat çeken Prof. Avcı, “Toplum olarak çok zararlı bir alışkanlığımız var. Bayram dolayısı ile gelen konuklar, genellikle, yüksek şekerli şerbetler içeren, baklava ve benzeri tatlılar ve şekerli içecekler ikram edilerek ağırlanıyor. Gün içinde bir kaç ziyaret yapan bir kişi, her gittiği yerde bu tür bir ikramla karşılaşması sonucu, çok yüksek derecede şeker almış oluyor. Konuk, iyi ağırlamak adına, yüksek şekerle adeta zehirlenmiş oluyor” dedi.

Aşırı Şeker Tüketimiz Pankerası Yoruyor

Şekerin alışkanlık ve bağımlılık yapan bir madde olduğuna değinen Prof. Avcı, şeker oranı yüksek besinlerle beslenmenin zararları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ Şekerli besinler kan şekerinin hızla yükselmesine, bunu düşürmek için pankreasdan fazlaca insülin salgılanmasına yol açmaktadır. Bu fazla salgılanan insülin, kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak, acıkma hissi, çarpıntı, ter basması gibi belirtilerle, insanı tekrar şekerli gıdalar almaya yönlendirmektedir. Sürekli şekerli gıdalara düşkün olan kimselerde bu durum bir süre devam ettikten sonra, pankreas yorgun düşmekte, salgıladığı insülin kan şekerini düşürmeye yeterli olamamakta, aşırı susuzluk hissi, çok su içme, çok idrara çıkma yakınmaları ile şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı ise, damar sertliği ve kalp krizlerine yol açan kalp hastalığının en önemli nedenidir”.

Sürekli Şeker Tüketimi İnsülin Değerlerini Bozuyor

Prof. Avcı, sürekli şekerli besinlere düşkün olanlarda, kanda insülin değerlerinin de sürekli yüksek olduğuna, insülin sayesinde şekerin fazlasının yağ olarak vücudun değişik bölgelerinde ve organlarda depolandığını belirtti. Bu durumun şişmanlığa, kronik yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanser gibi ciddi birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.

Yediğimiz Hemen Her Besinde Doğal Şeker Var

Yediğimiz hemen her besin maddesinde şekerin de bulunduğunu, vücudun ihtiyacı olan şekeri bu besinlerden karşılayabileceğini belirten Prof. Dr. Günsek Şurdum Avcı, özellikle çocuklarımızı küçük yaşta şekerli besinlere alıştırmamaya özen gösterelim; bayramda konuklarımızı, az şekerli yiyeceklerle, içecek olarak ayran ya da vücudumuz için çok yararlı olan probiyotiklerden zengin kefir ikram ederek ağırlayalım” dedi.

Yorumlar