Meme başı yaraları varsa yanlış emziriyorsunuz!

Anne sütünün bebek için yararlarını hepimiz biliyoruz. Emzirmek anne için de çok sağlıklıdır. Fakat yanlış tutuş ya da uygulamalar yüzünden canınız yanıyorsa dikkat!

Meme başı yaraları varsa yanlış emziriyorsunuz!

Yanlış: Emzirme acı verir.

Doğru: Sağlıklı bir şekilde emziriyorsanız acınız olmaz. Fakat emzirme döneminizin ilk haftalarında şişlik ve engorjmanın dışında meme başlarınız hassaslaşarak yaraya dönüşebilir. Bu durumda sizi emzirmekten vazgeçirmeyi başarabilir. Bebek ve annenin doğru konumu almış olması, yetersiz süt ve yarayı önlemede çok önemlidir. Meme başlarınız hassas ve çatlamışsa, nemlendirmek için Lansinoh La nolin uygulayabilirsiniz. Lansinoh, ultra-saf, medikal bir lanolin olduğundan hiç bir katkı içermez ve bebeğinizi emzirmeden önce silmenize gerek kalmaz.

Yanlış: Bebeğiniz emerken huzursuzsa, aç demektir.

Doğru: Bebeğinizi doğru şekilde emziriyor fakat hala huzursuzluğunu geçiremiyorsanız çevrenizdekilerin bebeğin aç olduğunu söylemesi olasıdır. Sütünüzü ölçmek mümkün olmasada bebeğin kilosu bunu gösterir. Bezler bebeğinizin ne kadar doyduğunu gösterir. Bezler dolu ise yeterli kalori aldığını anlamanızı sağlar. Dördüncü gün itibarıyla anneler ve babalar, her gün, en az 4 dolu bez ve 4 ila 5 ıslak bez değiştiriyor olmalılar. Yedinci gün itibarıyla, gün başına çıkacak ıslak bez sayısı 6 ila 8’e çıkar. Tek kullanımlık bezlerin, hem kuru, hem de ıslakken nasıl bir his verdiğini ayırdederseniz, bebeğinizin bakımı konusunda içiniz o kadar rahat eder.

Yanlış: Bebeğinizi beslemek için asla uyandırmayın.

Doğru: Yenidoğan bebek 24 saat içinde en az 10 ile 12 kez beslenmelidir. Çoğu bebek aç olduğunu belli etse de, ilk birkaç hafta süresince yeteri kadar çok kendiliklerinden uyanamazlar. Bunun için de uyuyan bebeğinizi uyandırmanız gerekir.

Yanlış: Meme ve biberonu dönüşümlü olarak kullanırsanız, meme başı şaşkınlığı yaratmaz.

Doğru: Biberon ve meme geçişleri meme başı şaşkınlığına sebep olur. Çok kısa bir sürede, bebeğiniz, doğru emme için gereken ağız hareketlerini öğrenip bunlara alışma fırsatı olamadığından, biberonu emmeye tercih edebilir. Bebeğinizin ilk dört haftasında biberon ve emzik kullanmasından dikkatle kaçının.

Yanlış: Bebeğiniz saat başı süt istiyorsa, sütünüz yeteri kadar akmıyordur.

Doğru: Sıklıkla, emzirememenin temel sebebi olarak belirtilse de, sadece yüzde bir civarında anne, bebeği için yeterli süt üretemez. Anne sütü üretimi, arz ve talep yasasına bağlı olarak sürer. Dolayısıyla, çok emziriyorsanız o kadar çok süt üretimi gerçekleşir. Anne sütü, mama veya formül sütten çok daha kolay hazmedildiğinden, bebeğin her birkaç saatte emmek istiyor olması son derece normaldir. Bebekler üç, altı, dokuz aylar arasında büyüme atağı gösterir. Bu nedenle bebeğinizden uzaksanız onun ihtiyaçlarının fazlalaşmasıyla birlikte sütünüzü sağabilirsiniz. Bu sayede sütünüz aynı oranda üretilmesine devam eder.

Yanlış: Emziren anneler, her öğünde iki memesinide emzirmelidir.

Doğru: Bebeğin her öğünde iki memeden süt alması değil, emdiği ilk memenin son sütünü de emmesi önemlidir. Önsüt, beslenmenin başında bebeğin susuzluğunu giderirken, emzirmenin sonunda gelen kıvamlı sonsüt, yoğun protein ve yağ içeriğiyle bebeğin büyümesine yardımcı olur. Eğer bebeğiniz, tek bir memeden beslendiyse bir sonraki emzirmenizde, diğer memeden başlamaya dikkat ediniz. Bu sayede süt üretiminiz bolca devam eder.

Yanlış: Çalışan anne bebeğini emziremez.

Doğru: Çalışan annelerin bebeklerini emzirdikleri oldukça yaygındır. Vücudunuz süt üretmeye programlı olduğundan, işteyken sağmak ya da düzenli aralıklarla eve giderek bebeğinizi emzirme konusunda yaşamınızı düzenlemeniz gerekir.

Yanlış: Emen bebek babasıyla bağ kuramaz.

Doğru: Bazen anne sütüyle beslenen bebeklerin babalarını ihmal ettiği düşünülebiir. Oysa babalarının emzirme dışında, altını değiştirme, giydirme, kucaklama ve yıkama gibi aktivitelerde bulunması bebeği çok fazla mutlu edecek ve aralarında bağ oluşturacaktır.

Yanlış: Yumuşak meme ucuna sahip kadınlar, doğum öncesi sert bir kumaşı uçlara sürterek onları sertleştirebilirler.

Doğru: Meme başı derisinin sertleşmesi gerekmez. Bu durum meme ucunuza zarar verir ve hassaslaşmasına neden olur. Unutmayın meme derisinin esnek olması çok önemlidir.

Yanlış: Anne sütü acı ya da bebeğe zararlı olabilir.

Doğru: Bu tür söylentiler asılsızdır ve siz emzirmenize gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.

Yanlış: Meme ucunuzu karbonatlı su ile temizlemelisiniz.

Doğru: Meme ucunuzu karbonatlı su ile temizlemek cildinizin doğal nem dengesini bozar ve meme ucu çatlak ve yaralarına yol açar.

Yorumlar