En doğru anaokulu nasıl seçilir?

Yaşamın ilk altı yılı, çocuğun gelişiminde büyük bir öneme sahiptir. Bu dönemin en etkili şekilde geçmesi ancak çocuğunuz okul öncesi eğitimle tanıştığında gerçekleşiyor.

En doğru anaokulu nasıl seçilir?

Anaokulları ve yuvalar size bu imkanı sunan kurumlar olarak karşımıza çıkıyor. Siz de çocuğunuzu anaokuluna göndermeye karar verdiyseniz, aklınıza gelen ilk sorular şunlar olmalı:

- Çocuğumu hangi okula göndermeliyim?
- Okul seçerken nelere dikkat etmeliyim?
- Hangi kriterler çocuğumun gelişimi için önemli?

Elbette bu soruların cevapları her kişi için değişiklik gösterebiliyor. Ancak bazı noktalarda fikir birliği oluşturmanın çocuğun gelişimi için gerekli olduğunu unutmayın!

Anaokulu seçimi

Anaokulu seçerken izlenmesi gereken yol ve ziyaret sırasında dikkat edilecek noktalar anne ve babaların aklını karıştırıyor. İşte size bu konularla ilgili küçük ip uçları:

a. Çocuğunuzun gideceği okulu araştırmaya başlamadan önce, anne-baba olarak beklentilerinizi ayrı birer kağıda maddeler halinde yazmaya çalışın (listede çocuğunuzun ilgi alanlarına da yer verin). Daha sonra listelerinizi karşılaştırın ve bu listelerden tek bir liste oluşturmayı deneyin.

b. Okulu incelemek amacıyla, çalışma saatleri içinde mümkünse eşinizle beraber okula gidin ve orada en az yarım saat geçirin. En ideal vakit sabah saatleridir. İlk gidişinizde çocuğunuzu okula götürmeyin. Hazırladığınız listeyi okula götürüp, listenize bağlı kalarak incelemenizi yapın. İnceleme esnasında dikkat etmeniz gereken ana unsurlar ise şöyle:

        Öğretmen-öğrenci oranı: Her öğretmene düşen öğrenci miktarına dikkat edin. 2-3 yaş grubu için, bir öğretmene en fazla 5-7 öğrenci, daha büyük gruplar için bir öğretmene en fazla 10-12 öğrenci düşmelidir!

        Ders programının içeriği: Program, çocuğun bütün gelişimlerini (zihinsel, duygusal, sosyal, fiziksel) desteklemeli. Çocukların değişik ilgi alanlarına hitap edebilecek şekilde dizayn edilmelidir.

        Çocuğun geliş gidiş için izleyeceği yol ve harcayacağı zaman: Mümkünse evinize yakın okullar tercih etmeye çalışın, çünkü çocuk okula gitmek için çok erken saatlerde kalkmak zorunda kalabilir, bu durum onun uykusuz kalmasına ve gelişimi için gerekli olan uykuyu alamamasına yol açabilir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için yolu ve yolda geçirilen zamanı kısaltmaya çalışın.

        Mekanın sevimliliği ve güvenli olup olmadığı: İlk olarak mekanın ferah, temiz, gösterişsiz, bahçeli ve bol güneş ışığı alan bir yer olduğuna emin olun. Mobilyaların ve binanın ergonomik olmasına dikkat edin. Örneğin, raflar çocukların boyunda olması, malzemelerin yerleşiminde çocukların güvenliğini tehlikeye atacak unsurların olmaması, binanın çevre güvenliği sağlanmış olması. Binada çocukların oyun alanları dışında, uyku ve yemek için ayrı bölümler olmasıda çok önemlidir.

        Disiplin eğitiminin nasıl sağlandığı: Çocukların ortak yaşamı için gerekli kurallar konulmalı.(Örneğin, tuvaleti temiz tutalım) Bu kurallar öğretmenler ve diğer personel tarafından nasıl uygulanıyor olması önemli. Kurallara uymayanlar (öğrenci, veli, öğretmen,personel) için nasıl muamelelerin yapıldığına da dikkat etmelisiniz!

        Sağlık sorunları ile karşılaşıldığında neler yapıldığı: Çocukların gelişimlerini gösteren portfolyolar hazırlanmalı. Okulda sürekli bir doktor, hemşire ya da sağlık uzmanı olmalı yada acil durumlarda temasa geçilen doktorlar var olması gerekir. Aylık yemek listeleri beslenme uzmanı tarafından hazırlanıp ailelere duyurulnalı. Hijyen konularına çok dikkat etmeli. Gerekli olduğu durumlarda okulun ambülans ihtiyacı karşılanmalı.

        Psikolojik rehberlik ve danışma hizmetleri sağlanıyor mu: Okulda sürekli bir pedegog, psikolog yada danışman bulunmalı.

        Acil durumlar için alınan önlemler: Deprem ve yangın gibi acil durumlar için binayı boşaltma planı olmalı ve belirli periyotlarla tatbikat yapılmalı.

        Kültür-sanat faaliyelerine ne kadar önem verildiği: Belirli aralıklarla sinema, tiyatro, müze, sergi vs. gezileri düzenlenlemeli. Farklı sanat branşları için öğretmenleri olmalı. Çocuğun çeşitli sanat dallarını okulda tanıma ve uygulama imkanı tanımalı.

c. Okulu belirledikten sonra, onu okula götürmeden kaydını yaptırmayın. Aksi takdirde, çocuğunuz kendisini artık sevmediğiniz için onu okula kaydettirdiğiniz kanısına varabilir. Çocuğunuz ile birlikte okulu tekrar ziyaret edin. Ona okulun her tarafını gezdirin, okulu sevip sevmediğini sorun. Öğrencileri oyun ve ders sırasında izlesin. Çocuğun okula ısınması çok önemli. Eğer okulu sevmediyse, bunun nedenlerini sorun ama onu ikna etmek için zorlamayın.

Bütün bu aşamaların sonunda karar verdiniz ve çocuğunuzu göndermek için ideal okulu buldunuz. Ancak her zaman her şeyin yolunda gitmeyebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzun bu okulda çeşitli sorunlarla karşılaşması mümkün. Unutmayın ki önemli olan sorunun olmaması değil, sorunun nasıl ve ne kadar sürede çözüme ulaştırıldığıdır.

Haber: İdil Seda AK

Yorumlar