Başarılı çocuk yetiştirmenin yolları ailelere iki hafta yeter!

Başarılı bir çocuk yetiştirmek istiyorusunuz ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için 2 haftalık bir yol haritası hazırladık.

Başarılı çocuk yetiştirmenin yolları ailelere iki hafta yeter!

Milyonlarca çocuk için yarıyıl tatili sürüyor. Kimi çocuk tatile başarılı başlarken, kimisi için ise işler biraz daha karışık olabilir. Aileler için iki haftalık sömestr tatilinin büyük bir fırsat olduğunun altını çizen elmaelma.com Genel Yayın Yönetmeni ve  Çocuk Gelişimi Uzmanı Deniz Temur, başarının kolektif bir çalışma olduğunu ve ailelerin bir kaç değişiklikle çocuklarını her koşulda başarıya taşıyabileceklerini söyledi. 

Başarının sadece okul, sınav ve karneyle sınırlı olmadığını hatırlatan Deniz Temur, şöyle devam etti:

"Son yıllarda yapılan araştırmalar başarılı yetişkinlerin arkasında onları destekleyen aile yapısı olduğunu gösteriyor. Burada kast edilen sadece okul başarısı değil. Bir birey olarak kişisel başarı, sosyal ve duygusal gelişimi, iş hayatındaki varlığı ve azmi gibi geniş bir yelpazede değerlendirme sözkonusu. Yine araştırmalar gösteriyor ki ailesi tarafından farklı alanlarda desteklenen çocuklar da çok yönlü başarı gelişiyor. Bu nedenle aileler çocuklarını farklı alanlarda mutlaka desteklemeli. Karne ve sınav odaklı bakış açısından çıkıp çocuklarını hayata daha geniş bir perspektifle hazırlamaları gerekmektedir."

Peki aileler çocuklarını farklı alanlarda nasıl daha başarılı bir bireye dönüştürebilir?

Deniz Temur bunun yolunun günlük hayatta yapılacak bir kaç basit değişiklikle mümkün olduğu kanısında. Sömestr tatili bir fırsata dönüştürmenin mümkün olduğunu söyleyen Temur, ailelere 10 maddelik bir yol haritası çizdi.

İşte çocuğunuzu 2 haftada başarıya görücek değişim adımları:

SOSYAL BECERİLERİNİ GELİŞTİRMELERİNİ SAĞLAYIN: Araştırmalar sosyal becerisi yüksek çocukların tam zamanlı eğitimde kalma ve bir üniversiteden mezun olma şanslarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sosyal becerilerin gelişmesi için çocukların yaşıtlarıyla ve yetişkinlerle kaliteli iletişime girmeleri gerekmektedir. 

AİLE İÇİNDE HUZURU SAĞLAYIN: Aile ortamındaki yüksek çatışma çocuklar için yaygın bir başarısızlık nedenidir. Ebeveynler arasındaki uyumsuzluğu gidermek ve çocuklar için sakin bir aile ortamı sağlamak başarıyı da tetikleyecektir.

ÇOCUĞUNUZLA İYİ BİR İLİŞKİ GELİŞTİRİN: Ebeveynleriyle sağlıklı ilişki içinde olan çocukların akademik testlerdeki başarılarının yüksekliği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çocuğunuzu dinleyin, ihtiyaçlarını ve sorunlarını mutlaka öğrenin ve birlikte sorunları aşmak için çaba harcayın.

ÇOCUKLARINIZI HAYATINI KUSURLAŞTIRMAYIN: Her şeyi kontrol eden, çocuğun tüm ihtiyaç ve sorunlarını o yardım talep etmeden çözen bir ebeveyn olmaktan vazgeçin. Çocuğunuza sorumluluk verin aldığı sorumlulukların sonuçlarına katlanmasını öğrenmesini sağlayın.

BAŞARISIZLIKLARI GİDERMELERİNE YARDIMCI OLUN: Çocuklarınızla başarısız oldukları konular hakkında mutlaka konuşun. Onları yargılamayın, çözüm bulmaları konusunda onlara yol gösterin. 

'ÇALIŞIYORUM VAKTİM YOK' BAHANESİNE SARILMAYIN: Çalışan anne olmak zor ancak çalışan annelerin çocukları anneleri çalışmayan akranlarına oranla yüzde 23 daha başarılılar. Burada farkı yaratan çalışan annenin çocuğu için çizdiği rol modeldir. Sürekli 'vaktim yok, yorgunum' demek yerine, çalışan anne olmanın gücünü çocuklarınıza hissettirin.

YETKİLİ BİR EBEVEYN OLUN: Eğer fazlasıyla 'otoriter' ya da fazlasıyla 'izin verici' bir ebeveynseniz 'yetkili' ebeveyn olmak konusunda kendinizi geliştirin. Gereksiz otorite gösterilerinden yada çocuk için ideal olmayan durumlara izin vermekten vazgeçin. Çocukların taleplerine akılcı yaklaşıp, doğru sonuçları doğru değerlendirin.

HAYAL ETMELERİ İÇİN TEŞVİK EDİN: Başarı uzun vadeli bir iştir çocuklarınızın uzun vadeli başarıları için hayal kurmalarını teşvik edin. Umutmayın insanlar hayalleri için yaşarlar.

ÖĞRENMEYİ ÖĞRETİN: Çocuklarınızın için önemli olanın karne ve sınav notları değil öğrenmenin kendisinin olduğunu anlamalarına yardımcı olun. Bir ebeveyn olarak siz de sınav notları, ödevler ve karnelere odaklanmaktan uzaklaşıp, çocuğunuzun öğrenmekten keyif almasını destekleyin.

DAHA AZ STRESLİ OLUN: Stres bulaşıcıdır. Ebeveynlerden birinin veya ikisinin sürekli yüksek stres halinde olması ailenin diğer bireyleri üzerinde de başarıyı düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle ebeveynler öncelikle kendi stres seviyelerini düşürmeli ve çocuklarının daha sakin olmalarını sağlamaları gerekir.

 

Yorumlar