Bahçede Feng Shui

Dilek Demirci

Feng Shui hayatın her alanında uygulandığı gibi, bahçelerimizde de uygulanıyor. Hangi yöne hangi bitkilerin dikileceği, bahçenin hangi yönünde oturulacağı ve nasıl düzenlenmesi gerektiği feng shui prensiplerince bize aktarılıyor. Böylece evin içine giren enerjinin (chi) pozitif olması sağlanıyor. Bitkilerin sivri uçlu veya yuvarlak hatlı oluşları, renkleri, büyüklükleri o mekanda yaşayan kişileri etkiliyor. Feng Shui uzmanları da mekandan pozitif etki alınmasını sağlayacak çözümler ve yerleşimler üretiyor.

Örneğin bir yoga salonunda sivri uçlu ve çok büyük bitkiler kullanmayız. Bu fazlaca yang enerji yaratır. Oysa bizim bu alanlarda dingin, yin bir enerjiye ihtiyacımız vardır. Bu nedenle yin enerji veren yuvarlak ve oval yapraklı bitkiler kullanılır.

Feng Shui uygulamalarında önemli olan mekanlarda yin yang dengesini yaratabilmektir.  Bu bahçelerimiz için de geçerlidir. Öncelikle bahçenizde suni yükseltiler yaratmalısınız. Düz bir alandan ziyade bazı yerlerde oluşturduğumuz yükseltiler bahçedeki chi’nin akışına pozitif etki sağlayacaktır. Bahçenizde bazı bölümler parlak ışıkla aydınlatılmalı, bazı bölümler loş bırakılmalıdır. Bazı yerler sadece yeşil, bazı yerler çiçekli bitkilerle donatılmalıdır. Büyüklüğü uygunsa sebze bahçesi, aromaterapi bahçesi gibi farklı alanlar yaratılabilir. En önemlisi de bahçede beş elemetin kullanılması. Ağaç, metal, su, toprak ve ateş.

Gelelim bahçenizde bitkileri yerleştirmeniz gereken alanlara…

Bagua haritanızı bahçe planınızın üstüne yerleştirin. Bunun için bahçenizin pusula ile doğru bir ölçümü gereklidir. Yani bahçenizin doğusunu, batısını…… bilmelisiniz. Bagua haritasını ölçekli bahçe planınız üzerine koyduğunuzda hangi yönün hangi yaşam gayeleri ile bağlantılı olduğunu görürsünüz.

Örneğin bahçenizin güney bölümü ün ve toplumda itibar görme ile ilgilidir. Burası için uygun olan renk kırmızı ve pembedir. Eğer hayatınızın bu alanını güçlendirmek isterseniz bahçenizin güney bölgesine kırmızı ve pembe çiçeklerinizi ekebilirsiniz.

Birçok kişi karahindiba çiçeğinden hoşlanmaz. Fakat bu çiçekler feng shui’de çok kullanılan ve pozitif enerji veren çiçeklerdir. Ev halkını koruduğuna ve sağlıklı tuttuklarına inanılır. Ayrıca para simgesidirler. Bu çiçeklerinizi doğuya ekebilirsiniz.
Sardunyalar ve ortancalar parayı temsil eder. Özellikle kırmızı olanları…
Bu çiçekleri bahçenizin bereket alanına yani güneydoğu bölgesine ekebilirsiniz. İsterseniz sardunyaları kapı girişinizin iki tarafına da yerleştirebilirsiniz.

Yaseminler dostluk ve arkadaşlığı simgeler. Kuzeybatı yönüne dikilebilir. Nar ve gülhatmi doğurganlık ve bereket sembolüdür. Çocuk isteyen çiftler bahçenin batısına veya güneybatıya dikebilir.
Feng Shui uygulamalarında en çok tercih edilen çiçeklere gelince; şakayık, kasımpatı, manolya ve orkide…. Meyve ağaçları da feng shui’de farklı şeyleri simgeler. Mesela elma, kayısı, nar doğurganlık ve verimlilik, şeftali dostluk ve sevgi, armut uzun ömür ve zenginlik, erik ile portakal ise canlılık, gençlik ve mutluluğu simgeler.

Feng-shui ile tasarlanan açık alanlar tesadüfî olarak yerleştirilmiş alanlar değildir. Aksine ışık, renk, doku, biçim, gibi tasarım bileşenlerinin pozitif, estetik, sağlıklı çevreler oluşturmak amacı ile kullanımıdır.

Yaşamlarınızdan bereket ve huzur eksik olmasın…

Dilek Demirci
İç Mekan Tasarımcısı & Feng Shui uzmanı

www.fengshuiankara.com
 

Not : Bagua’nın hayatınızda simgelediği yönler:
Doğu : Sağlık ve aile
Batı : Çocuklar ve yaratıcılık
Kuzey : Kariyer ve iş yaşamı
Güney : Ün ve toplumda itibar
Güneydoğu : Zenginlik ve bereket
Güneybatı : Evlilik ve ortaklıklar
Kuzeybatı : Seyahatler ve iletişim, ilişkiler
Kuzeydoğu : Kişisel gelişim ve Eğitim

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar