Ağız çevresindeki yaşlılık izlerini silelim!

Yaşlanma belirtilerinin gözlerden sonra dudak ve dudak çevresinde başladığını belirten Estetik Cerrahı Doç.Dr. Halil İbrahim Canter, ağız çevresinde uygulanan estetik yöntemleri hakkında merak edilenleri cevaplıyor.

Ağız çevresindeki yaşlılık izlerini silelim!

Yaşlanmak bir süreç olup yüzün tamamını etkiler. Yaşlanma sürecinde yüzün hem yumuşak dokuları (cilt, yağ tabakası vs.), hem de iskelet yapısında değişiklikler olur. Ciltte elastisite kaybı, pigmente lezyonlarda artış, çizgilerde ve kırışıklıklarda artış, atrofiye bağlı cilt altı yağ dokusunda azalma ve askı elemanlarında gevşemeye bağlı cilt altı yağ dokusunda sarkma gözlenir.

Ağız çevresinde yaşlandıkça ortaya çıkan değişiklikler nelerdir?

Dudak çevresindeki yaşlanma süreci de yüzün genelinden farklı değildir. Yaşlandıkça dudaklar incelir ve hacim kaybına uğrarlar. Üst dudak ile burun arasındaki uzaklık gittikçe artar ve üst dişlerin önünü kapatır. Ağız köşeleri önce düzleşir daha sonra aşağıya doğru dönük hale gelirler. Kırmızı dudak dokusuyla deri birleşim yerinde görülen kabarıklık gittikçe kaybolur. Burun kenarlarından dudak köşelerine uzanan katlantı derinleşmeye başlar.

Ağız çevresi kırışıklıklara ne yapılabilir?

Ağız çevresi kırışıklıklar estetik cerrahide mücadele etmesi zor sorunlardan biridir. Sıklıkla başvurulan yöntemler temelde cilt soyma yöntemleridir. Mekanik dermabrazyon, kimyasal peeling, fraksiyone lazer uygulamaları bu amaçla kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerin farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Bazı burumlarda dudağa uygulanan dolgu maddeleri de mevcut kırışıkların düzeltilmesine yardımcı olabilir.

Üst dudak-burun uzaklığında artış ve üst dişlerin önünü kapatması durumunda neler yapılabilir?

Üst dudak boyu kısaltılabilir. Bunun için çeşitli cerrahi yöntemler vardır. Kişinin gereksinimine göre seçilir. Genellikle yapılan cerrahi kesi burun tabanına gizlenir. Cerrahi yöntemler üst dudak boyunu kısaltmada oldukça etkilidir.

Dişlerin görünümünün ağız çevresi estetik görünümüyle ilgisi var mıdır?

Dişlerin düzgün sayı ve dizilimde olması, her bir dişin görünümünün düzgün olması ağız çevresi estetik görünümüne son derece olumlu katkılar sağlar. Ayrıca dişlerin rengi, parlaklığı gibi unsurlar da ağız çevresi estetiği açısından önemlidir.

Ağız köşelerinde aşağı dönüklük düzeltilebilir mi?

Orta yüz germe girişimlerinde doğal bir sonuç olarak ağız köşeleri tekrar yukarı doğru açılanır. Sadece ağız köşelerine yönelik basit cerrahi işlemlerle de ağız köşeleri açısı düzeltilebilir. Cilt gerginliğinin uygun olduğu hastalarda botox uygulanarak da ağız köşelerini aşağıya çeken kaslar paralize edilerek bir miktar düzelme sağlanabilir. Bu işlemler tamamen kişiye özel planlanması gereken işlemlerdir.

Burun tabanı köşeleri ve aşağıya uzanan olukta derinleşme varsa ne yapılabilir?

Yüz germe işlemleri bu sorunu zaten halleder. Fakat sadece bu soruna yönelik işlemler de vardır. En kolayı enjekte edilebilen dolgu maddeleri ile dolgu yapmaktır. Bunun dışında yağ dokusu ile dolgu yapılabilir. Nadiren bu oluklara doğrudan cerrahi girişim de yapılabilmektedir. Bu yöntem sınırlı sayıda hastada gereklidir.

Dudakta hacim kaybı olduğunda ne yapılır?

Çeşitli dolgu maddelerinin enjeksiyonu yapılabileceği gibi farklı ameliyat seçenekleri de mevcuttur. Dolgu malzemesi olarak enjekte edilebilen maddelerinin pek çoğunun belli bir ömrü vardır ve bu süre geçtikten sonra hasta eski görünümüne geri döner. Yağ dokusu ile dolgu kalıcı bir şekilde yapılabilir. Fakat bu işlemin de bazı kısıtlamaları vardır. Küçük cerrahi işlemlerle kalıcı bazı maddeler dudak içine yerleştirilebilir. Ağız içinden bazı dokular ilerletilerek dudak hacmi arttırılabilir. Tüm bu yöntemler bilimsel olarak kabul görmüş yöntemlerdir. Önemli olan kişiye uygun yöntemi seçmek; yöntemin avantaj ve dezavantajlarını hastaya işlem öncesinde anlatmak ve işlemi titizlikle uygulamaktır.
 

Yorumlar