Yağmuru Kim Döküyor…

Gökhan Dumanlı

İçimde bitmek tükenmek bilmeyen bir enerji var.
Ve bu enerjinin gerçekleştirmek istediklerime doğru tüm gücüyle akıp gitmesi de beni ayrıca mutlu ediyor.

Dünyaya geldiğimiz andan itibaren bize yüklenen roller hayat maratonunda kendimizce bir sıralama yapmamıza sebep oluyor. Eğitim, iş, kariyer, evlilik, anne baba olmak v.b.
Bizler hangisini isteyip istemediğimizi düşünene kadar da zaman akıp gidiyor.
Biraz daha şanslı olanlarımız şöyle bir durup düşünebiliyor ve hayattaki önceliklerini kendisi belirleyip kendi yolunu kendisi çizebiliyor. Ben de kendimi hep bu şanslı azınlıktan gördüm.

Her şeyden önemlisi akıp giden hayatta sadece kendim için değil, başkaları içinde ne yapabilirim düşüncesi hayata bambaşka bir pencereden bakmamı sağladı.

Uzun dönem Pozitif Yaşam Derneği’nde çeşitli çalışmalara destek verdim.
Bu anlamda kimi zaman üniversitelerde HIV/AIDS konulu seminerler düzenlenmesine vesile oldum ki hala da devam ediyorum. Kimi zaman da STK (Sivil Toplum Kuruluşu) fuarlarında derneği temsil ettim. Ama sadece bu alanda bir şeyler yapmak da beni tatmin etmiyor ve enerjimi daha çok kişiye ulaştırmak adına çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşüyordum.

Nitekim yıllar önce Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile tanışmış ve uzun süren bir eğitimin ardından ailelerinin bir parçası olmuştum.

AÇEV, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri eğitim hakkından yararlanamamış, okuma yazma bilmeyen kadınlara 1995 yılından bu yana uyguladığı program ile okuma yazma öğretiyor. (Tabi sadece bu alanda değil yine çocuklar için okul öncesi eğitim, yetişkinler için anne-baba eğitimleri gibi birçok sosyal konuya da yaptıkları projelerle destek veriyor.) Ve tüm bunları da yine kendilerine başvuran gönüllüler ile gerçekleştiriyorlar.

Ben de internet sitelerinden gönderdiğim başvuru formunun ardından, okuma yazma bilmeyen kadınlar için açtıkları kurslarda eğitimci olarak yer almak üzere, bu konuda gerçekleşecek eğitimlere katılmam için çağrılmıştım. Ve tanıtım toplantısından hemen sonra 2.5 hafta sürecek olan İşlevsel Yetişkin Okuryazar Programı için eğitimci adayları olarak 80 kadar gönüllü eğitimin verileceği otelde toplandık. Birbirinden değerli hocalar eşliğinde ve hepsi birbirinden duyarlı 80 gönüllü çok güzel bir iki buçuk hafta geçirdik. Çok güzel dostluklar kurduk. Ve yapılan sınavda başarılı olanlar sertifikalarını alarak sınıflarını açmaya başladılar.

Türkiye’de okumaz yazmaz oranı nüfusun yaklaşık %10 nu oluşturuyor.
Bu %10’un içinde okuma yazma bilmeyenlerin büyük çoğunluğunu ise kadınlar oluşturuyor. Yani ülkemizde neredeyse her dört kadından biri okuma yazma bilmiyor.

AÇEV, Türkiye genelinde şimdiye kadar 100 binin üzerinde kişiyi okuryazar seviyesine getirmiş ve halen Türkiye’nin birçok ilinde çalışmalarını başarı ile yürütüyor.

Gönüllü eğitimci adaylarına sunulan eğitim de birçok defa ödüle layık görülmüş, yetişkinlere okuma yazma öğretmenin aşamalarından iletişime kadar oldukça geniş kapsamlı ve donanımlı bir içeriğe sahip.

Sosyal sorumluluk her vatandaşın yüklenmesi gereken bir misyon.
Konu ne olursa olsun yapılan çalışmalar yerini buluyor.

Ve tüm bu süreçler içerisinde şunu da anlıyorsunuz ki, bizim gönüllülük, sosyal sorumluluk diye adlandırdığımız şey aslında hepimizin en asli vatandaşlık görevi!

Ben tüm okuryazarların birinci görevinin okuma yazma bilmeyenlere bu konuda yardımcı olmak olduğunu düşünüyorum.  

Özellikle Türkiye’de son yıllarda birbiri ardında gerçekleşen korkunç olaylarda gösteriyor ki, herkes artık bir şekilde elini taşın altına koymalı.

Kısacası artık sadece üzülmek, ah vah demek ve sosyal ağlarda bir şeyler paylaşmanın ötesinde herkes  ister bireysel ister sivil toplum kuruluşları ile birlikte olsun ama mutlaka bir değişimin bir farkındalığın parçası olmalı…

Ve yaşayınca göreceksiniz ki bu çok özel duygunun yerini de başka hiçbir şey doldurmuyor…

Ayrıca lütfen çevrenizde okuma yazma bilmeyen kişiler var ise bu konuda kendilerine en yakın ücretsiz eğitim alabilecekleri yeri öğrenmeleri için AÇEV’e yönlendirin. Ve siz de gönüllü eğitimci olmak isterseniz Açev’e başvurmanız yeterli.

Sevgi, ışık ve zarafetle,

Gökhan Dumanlı
Zarafet Uzmanı


İnstagram/gokhandumanli
Twitter/gokhandumanli
Facebook/gokhandumanli

 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar