Doğru spor ayakkabı nasıl seçilir spor çeşidine göre ayakkabı seçimine dikkat!

Doğru spor ayakkabı nasıl seçilir? Spor yaparken, gün içerisinde ayağınızın rahat etmesi için giyindiğiniz spor ayakkabı alırken bu maddeleri gözden geçirin!

Doğru spor ayakkabı nasıl seçilir spor çeşidine göre ayakkabı seçimine dikkat!

Kaliteli bir yaşam için sporu gündelik hayatımıza alışkanlık haline getirmeliyiz. Ancak spor yaparken veya günlük hayatımızda yoğun tempoda geçeceğine inandığımız zamanlarda giydiğimiz spor ayakkabı giymeyi tercih ediyoruz. Elmaelma.com olarak doğru spor ayakkabı nasıl seçilir? Spor ayakabısı seçerken nelere dikkat edilmeli? gibi sıklıka  sorulan soruların yanıtını bir araya getirdik. Aksi taktirde dikkat edilmeden, ayakkabının görüntüsüne göre seçilen yanlış ayakkabı

AYAĞINIZA NE DAR NE DE BOL OLSUN!

Spor yaparken seçtiğimiz ayakkabı yerle vücudumuz arasında kuvvet dağılımını etkileyen önemli bir faktördür. Ayak bileği, diz hatta kalça eklemine, bacak boyunca seyreden kaslara, bağlara ve diğer yapılara gücün nasıl dağıldığını belirler. Bu nedenle öncelikle seçtiğimiz ayakkabı ayağı iyi sarmalıdır, ne bol ne de dar olmalıdır. Mümkünse bağcık bölümü uzun olmalıdır ve ayak bileğini de rahat ettirmelidir. Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketlerine izin vermelidir. Ayak başparmakla ayakkabının parmak ucu bölümü arasında ortalama 1 cm mesafe olmalıdır.

spor ayakkabısı nasıl seçilir
DOĞRU TABAN SAĞLIKLI ADIM!

İyi bir spor ayakkabı basıncı absorbe edebilmeli ve ayağa binen yükleri dengeli şekilde dağıtabilmelidir. Bu nedenle ayakkabının tabanı ayağı iyi kavramalı, topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalı, topuk kısmına gelen basıncı dağıtacak şekilde topuk orta bölümünde direnci düşük malzemeden yapılmış olmalıdır. Taban bölümü ayağın altında bulunan ön arka ve yan eğrilikleri desteklemelidir. Ayakkabı ayağı yanlardan iyi sarmalı ayağın çeşitli yönlere kaçışını engelleyerek düşme ve burkulmalardan korumalıdır.

doğru spor ayakkabı nasıl seçilir
SPORA GÖRE AYAKKABI SEÇİMİNE DİKKAT!

Yaptığımız spora ve ayak yapımıza göre “air” veya “gel” gibi yastıkçıkların olduğu ayakkabılar seçilerek ayağa gelen basıncın dengeli dağılması sağlanabilir. Tenis gibi parmak ucu etkileşiminin fazla olduğu sporlarda ayak yan bölümünde, basketbol gibi sıçrama sporlarında topuk ve ayak tabanında bu gibi desteklerin olması uygundur. Yürüyüş yaparken kullanılacak ayakkabılar esnek olmalı, tabanı şoku absorbe edebilmeli ve ayağı iyi kavramalıdır, topukta ve tabanda hava yastığı bulunmalıdır. Basketbolda ayak bileğini saran konçlu ayakkabılar ayak bileğini destekleyerek burkulma ve yaralanmalardan korur.

Futbolda tabanı sert, ayağı çarpma ve vurmalara karşı koruyan, çim sahada gömülmelere karşı yükseklik ayarlaması olan ayakkabılar uygundur. Bu nedenle yürüyüş için seçilen bu ayakkabının futbol için kullanılması sakıncalı olabilir. Eğer spor salonunda spor yaparken kullanacağımız bir ayakkabı istiyorsak taban ve kenar bölümleri sert, topuk kısmında şok absorbe özelliği olan, burun kısmı esnek bir ayakkabı seçmeliyiz.

Yorumlar