Yaza kadar zayıflamak isteyenler için Diyetisyen Banu Kazanç'tan öneriler

Yaza fit bir vücutla girmek isteyenler kışın rehavetinden çıkıp harekete geçin ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç'ın önerilerine kulak verin.

Yaza kadar zayıflamak isteyenler için Diyetisyen Banu Kazanç'tan öneriler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, yaza fit girmek için kısa bir süreye sıkıştırılan ve hüsranla sonuçlandığında bedeni küstüren diyet programları için uyarılarda bulundu.

Kazanç, yaza fit girmek için doğru beslenmeyi kış aylarında alışkanlık haline getirmek gerektiğini hatırlatırken, “Zaman su gibi akıp gidiyor. Yılsonu, yeni yıl telaşı derken 2018’in ilk ayını bitirdik. Sağlıklı ve kalıcı kilo kayıplarına ulaşmak için yola çıkmanın en ideal zamanı. Yaza sayılı günler kala telaşa girmek yerine şimdi başlamanın faydasını hafiflemiş bir şekilde yaza merhaba dediğinizde göreceksiniz  dedi.

Daha çok deniz sezonunun açıldığı yaz ayları yaklaştığında gündeme gelen sağlıklı beslenme ve diyet konusu, kış aylarında ciddiyetle üzerinde durulduğunda daha kolay ve stressiz bir şekilde düzene girebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç; çeşitli nedenlerle kontrol altına alınmayan beslenme sağlığının kazanılması ve önüne geçilemeyen fazla kiloların verilmesi için süreci kolaylaştıran önerilerde bulunuyor.

Kazanç’a göre; ‘Zaman zaman çalışma koşullarının dayattığı sağlıksız, dengesiz, yanlış ya da eksik beslenme biçimlerinin yanında kış soğuklarının getirdiği olumsuz koşullar ve hareketlerin kısıtlanması eklendiğinde kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Kışın alınan kiloları tercih edilen kalın giysilerle kamufle edebiliyorken; yazın kendini hissettirmesiyle kalınlaşan vücut hatlarını gizlemek imkansızlaştığında panik durumu ortaya çıkıyor ve kısa sürede hızlı kilo vermenin yolları aranıyor.’

“Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek kısa dönemde gerçekleştirilecek, mevsimlik aktiviteler değil; aksine devamlılık, kararlılık, sabır gerektiren bir süreç.” ifadeleriyle zamanın kilo verme sürecindeki önemini vurgulayan Kazanç, sürecin başarılı olması için ilk olarak belirli bir süre ayrılması gerektiğinin altını çiziyor.

DÖNEMSEL DİYETLERDEN VAZGEÇİN

Sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin emek ve sabır istediğini söyleyen Kazanç; kilo vermek için kişinin kendine zaman ayırması, sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı olarak benimsemesi ve yaşam boyunca devam ettirebileceği beslenme programı ile hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Kazanç’a göre; ‘Bir yaşam boyunca sürdürülebilir beslenme programları profesyonel uzmanlar tarafından, kişiye özel olarak oluşturulmalı. Kişiye uygun ve sürdürülebilir olmayan, gelişi güzel diyetlerle kilo vermeye çalışmak sağlık açısından risk taşır. Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybını hedeflemeyen, çok düşük kalorili, tek besine dayalı ve bütün besin gruplarını içermeyen mucize formüller ile kısa sürede hızla kilo verilmesi sağlık açısından taşıdığı sayısız riskle birlikte ciltte sarkma, kırışma gibi estetik sorunlara da yol açıyor.’

Kazanç, “Az zaman içinde çok kilo kaybı vaadi sunan, kısa dönem için uygulanan kulaktan dolma mucizevi diyetlerle verilen kilolar hızla geri alınır ve beraberinde pek çok sağlık sorunun oluşmasına zemin hazırlar. Kişiler, sağlık değerleri ve kişinin yaşam standartları göz önünde bulundurularak oluşturulmuş, kişinin özellikleri ile uyumlu beslenme programlarını uygulamalı. Diyet yaparken öncelik kişinin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini yeteri kadar alması olmalı. Sağlıklı, dengeli ve yeterli bir beslenme ile gereksinimlerini karşılayan kişi zaman içinde ideal kilosuna da ulaşacak. Kilo vermek mucizevi diyetlerin hediyesi değil, hayat tarzı olarak benimsenmiş sağlıklı beslenme programlarının getirdiği estetik faydadır.” cümleleriyle kişilerin kalıcı kilo kayıpları için, kalıcı çözümler bulmaları gerektiğine değindi.

DAHA FAZLA ERTELEMEK YOK

“Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek sürekli ertelenen bir konudur. Ertelemenin yarattığı huzursuzluk, zaman daralıp kişiyi sıkıştırmaya başladığında kendini hissettirir. Diyetinizi son dakikaya bırakıp bu huzursuzluğu yaşamak yerine, size uygun beslenme programını uygulamaya başlayarak sağlıklı beslenme ve kilo verme yolundaki ilk adımı atabilirsiniz. Zamanı erteleyerek daraltmak yerine, iyi kullanarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz” cümleleriyle beslenmelerini ihmal eden ve diyetlerini sürekli erteleyenlere atıfta bulundu.

STRESİN DİYETİNİZİ SABOTE ETMESİNE İZİN VERMEYİN

“Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak için ilk olarak bir hedef belirlemelisiniz. Kaç kilo fazlanız var ve bunu ne sürede vermek istiyorsunuz? Ayda beş kiloya ne dersiniz? Bu hedefleri belirlerken ve kilo verme sürecine hazırlanırken; sağlık verileriniz, mevcut kilonuz, yaşınız, beslenme alışkanlıklarınız, yağların nerede toplandığı gibi birçok sorunun cevabını bilmeniz gerek. Bu soruların cevaplarına profesyonel yardım ile ulaşmanızda ve bilinçli bir şekilde hareket etmenizde fayda var.

Acele etmek, kulaktan dolma diyetlere başvurmak ve kendinizi aç bırakmak yerine profesyonelden alacağınız yardım sayesinde; günlük yaşantıda sizi zorlamayacak, bütün besin gruplarının yer alacağı beslenme programını uygulamak sağlıklı beslenmeniz ve kilo vermeniz için yeterli. Sık ama daha az yediğiniz yemek, bolca tükettiğiniz su, her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşün de desteğiyle; aşırı kalori kısıtlamalarının ve yasakların olmadığı, ölçü ve dengenin hüküm sürdüğü bilinçli beslenme sistemiyle hedefe çok rahat ulaşabileceksiniz. Hedefe giden yol sabır ve kararlılık gerektirir. Bu süre zarfında sık sık tartılarak ve ‘acaba kilo verdim mi, kaç kilo verdim’ gibi kaygılara kapılarak stres içine girmeyin. Stres ve kaygı diyetinizi ve beslenme programınızı sabote eden duygu yoğunluklarıdır.”

Yorumlar