Acaba zehirlendim mi?

İçinde bulunduğumuz yaz aylarında ağır yiyeceklerin tüketilmesi zehirlenme riskini artırıyor.

Acaba zehirlendim mi?

Zehirlenmelerin önüne geçebilmek için ilk olarak toplum bilinci yaratmak gerekiyor. Tüketicilerin marketten aldıkları gıda ürünlerini öncelikle doğru bir şekilde muhafaza edebilmeleri büyük önem arz ediyor.

Marketten -18 C derecede dondurulmuş ürün alınıyorsa, yine aynı ürün evde -18 sCderecede muhafaza edilmeli. Genelde kişiler buzdolabından ürünü alıyor ve çözülsün diye sıcak bir ortama bırakıyor. Uzun süre sıcakta bekleyen ürün, mikroorganizmaların çoğalmasına ve toksin üremesine neden oluyor. Ürün toksin ürettiği için biz daha sonra ne kadar pişirsek de zehirlenmeye yol açıyor.

Bunların yapılmaması halinde ürünün insan sağlığı açısından riskli noktalara gelebilir. Gıdaları tüketirken temizlikte büyük önem taşıyor. Sıcak suyla sabunla ya da özel dezenfeksiyonlarla ve en az 30 saniye süreyle mutlaka ellerin temizlenmesi de gerekmektedir.

Bebekler, hamileler, yaşlılar büyük risk altında

Yaz aylarında oluşan gıda zehirlenmelerinde risk faktörlerinin kişiden kişiye değişiyor. Kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü ve mikroorganizmalara dirençli olması, riskleri ortadan kaldırır.

Zehirlenmelerden özellikle, bebekler, yaşlılar, hamileler gibi bağışıklık sistemi hassas olan kişilerin daha çok etkilendiğini, ayrıca kemoterapi, ışın  tedavisi gibi ağır tedavi koşullarının uygulandığı, bağışıklık sistemi zayıf olan tüketici gruplarında da zehirlenmelerin ağır neticelere neden olabilir.

Zehirlendiğimizi nasıl anlarız?

Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti vardır. İleri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir. Zehirlenme belirtileri, tüketilen gıda grubuna ve mikroorganizmanın cinsine bağlı olarak 30 dakika sonra da görülebilirken, belirtiler 72 saate kadar uzayabiliyor.

Zehirlenmenin hafif seyrettiği koşullarda, bulantı olduğu takdirde çözümün bir sağlık kuruluşuna gitmeye gerek yok. Vücut bir mikroorganizmayı, toksini aldığı zaman bunları atmak isteyecektir. Bunu da ya kusarak yapacak ya da ishalle atacak. Bu yüzden birden bulantıyı kesmenin, ishali bastırmanın çareleri aranmamalıdır.

Zehirlenme belirtilerinin iki günden fazla seyrettiği zaman problem vardır. Böyle durumlarda kişi bir an önce bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Ayrıca hemen hekime başvurulması gereken kanlı ishal, ishalle beraber yoğun boyun ağrıları ve şiddetli ateş gibi durumlar da hekime gitmeyi gerektiren durumlardandır.

Yorumlar