Hormonlardaki dalgalanma gülüşünüzü etkiliyor!

Cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Diş Hekimi Suzan Yavaşca konu hakkında bilgiler verdi.

Hormonlardaki dalgalanma gülüşünüzü etkiliyor!

Kadınların bazı özel dönemlerinde (menopoz,ergenlik,regl,hamilelik ve emzirme) vücutlarındaki cinsiyet hormonları seviyesinde bazı dalgalanmalar meydana gelir. Bu hormonal değişimler doğrudan ya da dolaylı olarak ağız ve diş sağlığını da etkileyebilmektedir.

Ergenlik çağında; Bu dönemde cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar nedeniyle özellikle regl dönemlerinde dişetleri daha da hassaslaşmaktadır. Bu nedenle dişeti kızarıklıkları ve dişeti kanamaları meydana gelmektedir.Ayrıca bu dönemde ağız içerisinde uçuklar, herpes tipi viral lezyonlar ve ülserasyonlar da çoğunlukla görülmektedir.

Hamilelik;Gebelik dönemi hormonların alt üst olduğu dönemlerden biridir.Bu dönemde kadınlarda özellikle progesteron ve östrogen hormonlarındaki değişiklikler dişeti hastalıkları riskini fazlalaştırmaktadır.Diş hassasiyeti,dişetlerinde kızarıklıklar,dişetlerinde kanamalar başlıca problemlerdendir.Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli dişeti hastalığı erken doğuma sebebiyet verebilmektedir. Gebelik sırasında ayrıca dişetlerinde büyüme  "hamilelik tümörü" görülebilir .Ancak hamileliğin son döneminde ya da doğumdan sonra kendi kendine iyileşmektedir. Bu sorunlarla karşı karşıya kalmamak için ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmeli ve uzman yardımı alınmalıdır.

Menopoz; kadınlarda birçok değişikliğe neden olan bir dönemdir. Bu dönemde özellikle östrojen hormonu az seviyeye düşmektedir. Kadınların ağız ortamında birçok değişik belirtiler meydana gelmektedir.Bu belirtiler hastadan hastaya değişir. Bu dönemde kemik erimesine bağlı olarak, çene kemiğinde erime ,dişlerde sallanma ve hatta diş kaybı görülebilmektedir. Bu nedenle menapoz döneminde de kadınlar diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdırlar.
 

Yorumlar