Ev alırken masraflar ne kadar tutar sürpriz masraflarla karşılaşmayın!

Ev alırken harcanan masraflar ne kadar tutar? Ev alırken hangi masraflar var? Ekstra masraflar nelerdir?

Ev alırken masraflar ne kadar tutar sürpriz masraflarla karşılaşmayın!

Ev alırken hangi masraflar var? Ev alırken harcanan masraflar ne kadar tutar? Ekstra harcamalar nelerdir? Ev almak ileriye yönelik yatırım yapmak için oldukça akıllıca bir hamledir. Her ne kadar gözden çıkardığınız miktar belli olsa da ev alma işleminde karşınıza çıkacak olan sürpriz miktarlar zaman zaman can sıkıcı bir duruma dönüşebilir. Bu yüzden karşınıza çıkabilecek sürpriz miktarlara hazırlıklı olmak için ev alma sürecinizde yapacağınız ödemeleri sıraladık...

HAZIR PARA YERİNE KREDİ İŞLERİNE GİRECEKSENİZ...

Şayet ev ücretinin tamamını kendi birikimlerinizle ödeyemiyorsanız, büyük ihtimalle kredi çekme yoluna gideceksiniz. Kendi birikimlerinizin üzerine aldığınız yüklü bir miktarı kapsayan kredi, aydan aya alıcının ödemesini gerektiren bir bedel gerektiriyor. 3 seneden başlayıp 10 seneye kadar sürecek ödemeler, kira ödenir gibi kredinin alındığı bankaya ödeniyor.

Tabii ki tüm bu bahsedilenler kredi aldıktan sonraki süreci kapsıyor. Bir de bunun kredi alım süreci bulunuyor. Kredi almaya niyetlenen kişilerin dosya bedelinden DASK bedeline, hayat sigortası bedelinden ekspertiz bedeline kadar bir takım masraflara hazırlıklı olması gerekiyor.

ev satın alırken yapılan harcamalar

İŞİN İÇİNDE EMLAKÇI DA VARSA...

Eğer içinize sinen ev sahibinden satılık değil ise muhakkak arada bir aracı, yani emlakçı olacaktır. Ev alım işleminin ardından emlakçı hem sizden hem de ev sahibinden evin bedelinin %3’ü kadar bir bedel talep edecektir. Genelde %3 bedeli uygulanırken, emlakçıyla anlaşma durumlarında bu yüzde kimi zaman bir nebze olsun düşürülebiliyor.

AYLIK ABONELİK MASRAFLAR İÇİN...

Yeni bir eve geçtiğinizde elektrik, su, doğal gaz gibi abonelikleri de yeniden üstünüze almanız gerekiyor. Bunun haricinde İnternet aboneliğinizi de transfer ettirmeniz icap ediyor. Tüm bu süreçler de elbette belli bir masraf çıkmasına sebep oluyor.

TAPU BEDELİ İÇİN...

Ev alım – satım işlemlerinin bir diğer masraf kalemini de tapu bedeli oluşturuyor. Evin fiyatına göre tespit edilen tapu bedeli alıcıdan %2, satıcıdan %2 oranında alınıyor. Birçok alıcı ve satıcı, evin fiyatını düşük göstermeye çalışıp tapu bedelinden kaçmaya çalışıyor fakat bu durum ileriye dönük büyük problemlere yol açabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı bu süreçleri yakından takip ettiği için tapu bedelinin düşük gösterildiğini kolaylıkla tespit edebiliyor. Bu da alıcı ve satıcının ceza almasına sebep olabiliyor.

ev satın almak

TADİLAT MASRAFLARINI ES GEÇMEYİN...

Şayet satın aldığınız ev, sıfır bir ev değil ise yahut yakın bir zamanda tadilat görmemiş ise, bu durum size büyük ihtimalle tadilat masrafları çıkaracaktır. Eski evlerin özellikle banyo ve mutfakları tadilat gerektirecektir. Evdeki fayansların ya da laminant parkelerin yenilenmesi, boyası dökülen duvarların boyanması, akan ve eski boruların yenilenmesi, kapıların değiştirilmesi gibi pek çok süreç karşınıza çıkacaktır. Bu sebeple ev ücretinin yanında, bir miktar tadilat masrafı da ayırmanız yararınıza olacaktır.

BAZEN EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAYABİLİR BUNUN İÇİN...

“Benim eşyalarım tam. Hiçbir şeyimi değiştirmem,” diyebilirsiniz ama bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Yeni evinizin duvarlarının ve ankastre mutfağın renginden odaların büyüklük ve küçüklüğüne kadar birçok etken, eşya yenilemeye gitmenize sebep olabiliyor. Evde baskın olan renklere göre store ve zebra perdelerinizi yenilemek isteyebilirsiniz. Odalarınız küçük ise bazı eşyalarınızı gözden çıkarıp yerine daha ergonomik parçalar almaya gidebilirsiniz. Yahut odalarınız çok büyük ise ek eşyalarla ve halılarla boş alanları doldurmayı düşünebilirsiniz.

ev satın alırken yapılan harcamalar

KOMBİYİ ES GEÇMEYİN...

Yakarak kış soğuklarında ısınacağınız kombi, ev aldığınızda bir parça da olsa cebinizi yakabiliyor. Daha önce hiç içinde oturulmayan, sıfır bir dairede ya da içi sıfır daire gibi yenilenen bir dairede karar kıldıysanız, kombinizi kendiniz almanız gerekebiliyor. Kombi fiyatları genelde 1000 TL civarında başlayıp kombinin markasına, özelliklerine göre değişim gösteriyor. Bu da az da olsa çok da olsa, belli bir miktarı daha masraf hanenize yazmanıza neden oluyor.

EMLAK VERGİSİNİ UNUTMADAN...

Evi satın aldığınız seneyi takip eden sene karşınıza emlak vergisi çıkıyor. Bazı durumlarda alıcılar bu ücreti ödemekten muhaf oluyor. Başka bir geliri bulunmuyorsa, herhangi bir yazlık evi yoksa, herhangi bir konutta hisse sahibi değilse yahut emekli, ev hanımı, işsiz, dul, gazi, yetim ise kişi emlak vergisi ödemek durumunda kalmayabiliyor.

Maddeler ve masraf ayakları çok gibi görünse de planlı yapılan bir ev alım sürecinde bunlar kolaylıkla yönetilebiliyor. Önemli olan tüm masraflardan haberdar olmak ve hazırlıklı olarak herhangi bir sürprizle karşılaşmamak. Zaten ev sahibi olmanın mutluluğu ve hazzının yanında tüm bu bedeller oldukça küçük kalacaktır.

Yorumlar 2 yorum