Geçmeyen yorgunluk hastalık habercisi mi?

İş hayatında fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülerek göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktirebiliyor.

Geçmeyen yorgunluk hastalık habercisi mi?

“Bütün vücudum kırılıyor, sanırım hasta olacağım" , “Bütün gün çalıştım, kendimi çok bitkin hissediyorum” gibi cümleleri sık sık tekrar ediyorsanız yorgunluğunuzun sebebi, düşündüğünüz gibi çalışma yoğunluğu olmayabilir. Yorgunluğunuz altta yatan başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, yorgunluğun belirti verdiği hastalıklar hakkında şu bilgileri veriyor:  

Kalp yetmezliği ve tansiyon düşüklüğü

Kalp, kan dolaşımını sağlayan bir motor gibidir. Yetersiz çalıştığında organların kan dolaşımı düzensizleşir, azalır ve bozulur. Bu durumda kalp yetmezliği, halsizlik ve yorgunluğa sebep oluyor. Bunun dışında; eğer tansiyonunuz düşükse organlar ihtiyaç duyduğu kadar kan ihtiyacını tamamlayamaz. Uykusuzluk, yetersiz su içmek, çeşitli ilaç kullanımları tansiyonunuzu düşürebilir. Ara ara tansiyon ölçümünüzü yaptırın. 

Kansızlığı önemsemek gerekiyor

Kadınlarda özellikle adet dönemlerinde kanamaları nedeniyle halsizlik ve yorgunluk şikayeti olur ve bu durumu önemsemezler. Kansızlığın tanı ve tedavisi konulmazsa çok uzun yıllar halsiz ve yorgun bir yaşam sürdürülebilir. Birçok kan kanserinin vakasında en önemli şikayetlerden bir tanesi yorgunluk. Kendimizdeki değişiklikleri erken fark etmeliyiz. Erken kontrol ve tanı daha başarılı tedavilere olanak sağlayabilir.  

Tiroidin az çalışması

Troid bütün organların orkestra şefi.  Az çalışırsa tüm vücut az çalışır ve beraberinde yorgunluk yapar. Böbrek üstü bezi hastalıkları, özellikle bedenin salgıladığı hormonlar ve kan tuzları, minerallerindeki değişiklikler nedeniyle kişide yorgunluk yapabilir. Bu nedenle bu hastalıkların erken tanısında yorgunluk şikayetinin dikkatlice değerlendirilerek tetkik edilmesi önemlidir. 

Karaciğerin zarar görmesi

Hangi sebepten olursa olsun karaciğerin iltihaplanması (Hepatit) önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Birçok görevi olan bu organın zarar görmesi halinde, yorgunluk ilk bulgu olabilir. Beraberindeki diğer şikayetler ve tetkiklerle tanı erken konulursa, tedavi sonuçları daha yüz güldürücü olabilir.

 Kalbin iç yüzü, kalp zarı ve verem

Kalbin iç yüzünün iltihaplanması sonucunda dolaşım ve tansiyon etkilenebilir. Bu da yorgunluk şikayetine neden olabilir. Aynı zamanda kalp zarı iltihaplarında da yorgunluk en erken ortaya çıkan şikayet. Uzun süreli iltihapların başında verem hastalığı geliyor. Akciğer ve akciğer dışı organların vereminde yorgunluk en belirgin ve uzun süren şikayet oluyor.

 Parazit hastalıkları da yorgunluk sebebi

Özellikle çiğ et ve kirli ellerle yapılan yemekler, sağlıksız kesimler nedeniyle toplumumuzda yaygın bir hastalıkta parazitozlar. Parazitler bedenimize ait gıda ve kanla beslenirler. Kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri dahil olmak üzere pek çok mekanizmayla yorgunluk sebebi olan hastalıklar. Kolay unutulup, önemsenmediği için uzun süreler sessiz bir şekilde bizleri yorabilir.

Tüm tümörler yorgunluk belirtisi veriyor

Her organın tümörü bedende yorgunluk meydana getirebilir. Bedenin düzenli olarak takip edilmesi tüm hastalıkların tespitinde ilk önemli adımdır.

 Bunama yorgunluğa yol açıyor

Yorgunluk tarifinin farklı yapıldığı, sık ifade edildiği durumlardan biride bunama. Hasta hatırlayabildiği en eski ifadelerle bir şeyler anlatmak isteyebilir.

Depresyon sizi yorar

Depresyon, kaygı, evham, “hastalık hastası” olma… Bu durumların kendisi olumsuz kaygı ve his yarattığından yorgunluk tanımlaması çok sık yapılabilir. Kullanılan ilaçlar da buna neden olabilir. Bazen hasta yakını olarak da bu durumu tespit edip doktorunuza iletebilirsiniz.

Kullanılan ilaçlara dikkat et

Uyku ilaçları, sakinleştiriciler, kan şekerini düşüren ilaçlar, depresyon ilaçları, idrar söktürücüler, tansiyon düşüren ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaç yorgunluğa yol açabilir. Bu nedenle; hangi sebepten olursa olsun, hangi doktor başlarsa başlasın ilaç sonrası ortaya çıkan veya artan yorgunluk şikayetini tespit etmeniz gerekir. Siz fark ederseniz doktorunuza iletip tedavinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilirsiniz. 

Reflü ve alerjik rinit yorgunluk sebebi

Reflü, çeşitli sebeplerle meydana gelen beslenme düzensizliğinden dolayı yorgunluğa neden olabilir. Bunun dışında alerjik rinit; burun tıkanıklığı gerek sindirim sistemini gerekse solunum sistemini direk etkiler. Burun tıkanıklığından dolayı ağız solunumu başlayabilir. Yetersiz burun solunumu, yardımcı solunum kaslarını fazla çalıştırır. Gerek akciğerin yetersiz derecedeki oksijenlenme temposu gerekse yardımcı solunum kaslarının fazla çalışması yorgunluk şikayetini bütün güne yayabilir.

Yorumlar