Doğumdan sonraki kanama regl midir?

Uzun bir hamilelik dönemi, yaşadığınız her tür değişim ve olağanüstü doğum deneyimi derken lohusalık günleri geldi. Bu dönemde yaşadığınız kanamalar ne anlama geliyor?

Doğumdan sonraki kanama regl midir?

Bu dönemde en çok merak edilen konulardan biri de adet düzeni ve doğum sonrası yaşanan kanamalar. Doğum sonrası yeniden düzenli regl başlaması, uzun bir dinlenme ve hormon değişikliği sonrasında oluyor. Hormonların tekrar faaliyete geçmeleri de elbette biraz zaman alıyor. Rahmin toparlanması ve hormonların etkisiyle değişen, süresi farklılaşan bu kanamalar yeni anneyi endişelendirebiliyor. Ancak endişelenmeye gerek yok. Sadece biraz zamana ihtiyaç var.

Doğumun hemen sonrasından yaşanan kanama, regl değildir!

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi için günden güne büyüyen rahim, lohusalık döneminde
giderek küçülecek ve eski boyutuna dönecektir. Bu küçülme işlemi rahim kasılmaları ile oluşacaktır ve lohusalarda kasık ve karın ağrısı sık görülen bir şikayettir. Rahmin içinde hamilelik boyunca bebeğe kan alımını sağlayan plasentanın ayrılması ile açıkta kalan pek çok kan damarı rahmin kasılmaları ile kapanmaya başlar. Bazı doğum artıkları da göz önüne alınacak olursa, altı hafta kadar süren bu dönemde bir miktar kanamada olması kaçınılmazdır.

Doğum sonrası kanama; yaklaşık üç gün adet kanamasından biraz fazla şeklinde kırmızı, daha sonraki günlerde ise koyu kırmızı, kahverengi, sarı şeklinde görülür ve lohusalığın sonuna doğru normal akıntıya döner. Doğum sonrası oluşan bu kanamaya 'loşi' denir ve adet kanaması değildir.

Emziren annenin regli gecikiyor

Doğum sonrası normal olan süreç elbette bebeğin emzirilmesi. Anne ya da bebeğin doğumunda herhangi bir sorun olmadıysa her anne bebeğini emzirebilir. Emziren annelerin regl kanamaları, emzirmeyenlere oranla daha uzun süre gecikiyor. Çünkü bebek anneyi emdikçe göğüs uçlarının verdiği uyarı ile süt oluşumunu sağlayan prolaktin hormonu düzeyi yükseliyor. Bu da folikül gelişimini sağlayan hormonların salgılanmasını önlüyor. Eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, emzirme süresince foliküller dinlenmeye çekildiğinden, gebe kalma riski yüksek olmuyor. Yani, eğer bebek düzenli bir şekilde günde beş defa yaklaşık 10 dakika kadar emziriliyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması gecikiyor. Fakat, prolaktin hormonu her zaman yumurtlamayı engellemeyebilir.

Bu nedenle de bazı emziren anneler düzenli veya düzensiz adet kanaması görebilirler. Emzirme döneminde adet görülsün veya görülmesin hamilelik riski vardır ve mutlaka gebelikten korunma yöntemlerinden biri uygulanmalıdır.

Emzirmeyen kadınlarda regl

Eğer kadın bebeğini emzirmiyorsa, regl en erken iki hafta sonra başlıyor. İlk regl çoğunlukla düzensiz gerçekleşiyor. Doğumdan ortalama altı hafta sonra ilk yumurtlama, 8-14 gün sonra da ilk regl başlıyor. Doğumdan sonra regl düzeni, ancak ikinci ya da üçüncü ayda normale dönüyor. Kadınların yüzde 20 ile 30’unda ilk regl kanamasından önce yumurtlama olmuyor. Bazı kadınlarda ise, ikinci regl dönemi çok kısa sürebiliyor. Ancak bunun için endişelenmek doğru değil. Çünkü üçüncü regl döneminde bu durum tamamen düzelebiliyor.

Sezaryen sonrası kanama ve regl

Sezaryen doğum sonrasında kanama, ilk bir hafta adet kanamasına benzerdir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır. Akıntı sırası ile kahverengi, sarı, beyaz şeklinde rengi giderek açılarak ortalama kırk gün boyunca yani lohusalık siresince devam eder. Sezaryen sonrası görülen adet zamanı normal doğumdan farklı değildir.

Uzmanlar, emzirme bitmesine rağmen bir yıldır adet olamayan kadınlarda önce gebelik testi yapılmasını öneriyor. Gebelik yoksa belli süre progesteron hormonu verilerek adet görmenin sağlanmasını, ancak buna rağmen adet görülmezse incelemenin derinleştirilmesini öneriyorlar.

Bunlara dikkat!

- Lohusalık döneminde oluşan kanama (loşi) sırasında kesinlikle tampon kullanılmamalı, bu dönem hijyenik pedlerle geçirilmelidir.

- Bebeğinize sadece anne sütü veriyor ve hiç adet görmüyorsanız bile mutlaka hamilelikten korunmalısınız. Adet olmamak hamileliğe engel değildir.

- Sadece anne sütü veren anneler daha geç, ek gıda verenler daha erken adet görebilirler.

- Adetler genellikle beş-altı ayda düzene girer.

- Emzirme devam ettikçe adet görmemek de mümkündür.

- Emzirmeyen annelerde ilk adet doğumdan bir-bir buçuk ay sonra başlayabilir.

- Doğum sonrası aşırı kanama, pıhtılı kanama, akıntının renginin değişmesi, ameliyat kesisi yerinde ağrı, sızı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı, kanama, yüksek ateş, kötü kokulu akıntı, memelerde geçmeyen ağrı, şişme, ısı artışı, bulantı, kusma, idrar yaparken ağrı ve yanma belirtileri varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Yorumlar