Bebeğinize bu kötülüğü yapmayın!

Çoğu annenin, 'süt dişleri bunlar nasıl olsa dökülecek' düşüncesiyle bebeğinin süt dişlerini önemsememesi, kalıcı hasarlara yol açabiliyor.

Bebeğinize bu kötülüğü yapmayın!

Bebeklik döneminde, dişlerde eğrilik ya da çürükler varsa aileler pek fazla telaşlanmıyor. Hatta ufaklıkların dişlerini bile fırçalamıyor. Çünkü genel düşünce aynı: 'Nasıl olsa dökülecek.'

Ancak durum o kadar basit değil. Süt dişlerinin iskeleti, kalıcı dişlerin de iskeletini oluşturuyor. İlk dişleri önemsememek, bebeğinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biri.

Bu nedenle de doktorlar üç yaş civarında çocukların bir ortodontist tarafından kontrol edilmelerini tavsiye ediyorlar. Böylece ortaya çıkabilecek aksaklıklar önceden belirlenip, önlemler alınabiliyor.

Süt dişlerle ilgili diğer bilmeniz gereken bilgiler:

- Süt dişleri kalıcı dişler için yer tutar. Zamanından erken düştüklerinde, komşu dişler boşluğa doğru kayabilir ve yeni çıkacak dişlere yer bırakmayabilirler.

- Çocuğunuzun süt dişleri hastalanır ve çürürse, hastalıklara karşı direnci de düşer.

- Süt dişleri sesleri oluşturabilmek ve konuşmayı öğrenmek için gereklidir.

- Süt dişleri geç çıkıyorsa, kalıcı olanlar da aynı şekilde geç çıkacak demektir.

- Süt dişlerinin kökleri son derece önemli ve dikkate değer. Fazla beyaz oldukları takdirde kalıcı dişlerin de fluorid tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarını beklemek akıllıca olur. Fluorid alımı azaltılmalı ve böylece kalıcı dişlerde beyaz lekelerin oluşumu engellenmeli.

- Sayıları yirmiyi geçmezse, kalıcı dişlerin de sayısı normalinden daha farklı olabilir.

Yorumlar