Ben kontrolleri ne kadar zamanda bir yapılır? Ayağınızın altı kaşınıyorsa dikkat!

Vücudun çeşitli yerlerinde çıkan ben kontrollerinin zamanları hakkında dikkat edilmesi gerekenleri ve belirtileri atlamayın ayağınızın altı kaşınıyorsa dikkat!

Ben kontrolleri ne kadar zamanda bir yapılır? Ayağınızın altı kaşınıyorsa dikkat!

Vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan ben, belirtileri ve kontrol aralığı ne sıklıkla olması hakkında bilinmesi gerekenleri Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Dermatoloji Uzmanı Dr. Fahrinnur Yılmaz, benler yani bilimsel adı ile nevüsler hakkında bilgiler verdi. Genellikle çoğu zaman zararsız olan benler bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Bunun için benin kötü huylu olup olmadığını anlamak için vücuttaki benleri belirli periyot aralığında takip ederek erken teşhis koyarak çeşitli cilt hastalığının önlemini almak mümkün. Haliyle Sıcak havaların yerini soğuk havalara bıraktığı şu zamanlarda ben kontrollerini yaptırmanın tam zamanı diyebiliriz! Ayağınızın altı kaşınıyorsa dikkat!

Benler, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen, doğumsal veya sonradan oluşabilen iyi huylu lezyonlar olsa da bazı durumlarda cilt hastalıklarının habercisi olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar benlerin iyi takip edilmesi konusunda uyarıyor. 

Ben'in (Nevus) Belirtileri Neler?

Nevüslerin dikkatle gözlemlenmesini ve herhangi bir renk, şekil ya da boyut farklılığında çok geç olmadan uzman bir hekime danışılması gerektmektedir.  Nevüs (ben), her insanda bulunabilen ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonuna verilen isimdir.

vücutta ben neden çıkar

Her türlü nevüs zaman içinde ve yaşla şekil değiştirebilir ve maling hücre artışı oluşabilir. Bu yüzden düzenli nevüs kontrolü çok önemlidir. Benin/benlerin üzerinde yara veya yüzeyinde kabuklanma oluştuysa, şekli asimetrikse ve kenarlarında düzensizlik varsa, çapı büyükse, yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik olmuşsa, içinde birden fazla renk barındırıyorsa, kanama, kaşıntı veya sızıntı gibi şikâyetler varsa; vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına danışılması gerekiyor.

Benler Nasıl İncelenir?

Dermatoskopi (derinin mikroskopla incelenmesi yöntemi) ile benlerin görüntüsü büyütülerek incelenir ve eğer gerekirse biyopsi alınır. Bu sayede melanom denen cilt kanseri erken evrede yakalanarak, tedavi edilebilir. Böyle bir tehdit algılandığında nevüsün cinsine ve bulunduğu yere göre müdahale yöntemi belirlenir.

Ayağınızın Altınıda Kontrol Edin!

Benler; radyokoter, plexr lazer, kriyoterapi ya da cerrahi ile alınabilir. Bunların her biri basit ve bölgesel anestezi ile yapılabilecek işlemlerdir. Yara izinin iyileşmesi alınan nevüsün yani benin derinliğine, büyüklüğüne ve alınan bölgeye göre değişir. Genellikle bu tedaviler tek seansta tamamlanır. Alınan ben duruma göre patolojik incelemeye gönderilir. Benler mutlaka 6-12 aylık aralıklarla takip edilmelidir. Özellikle el içi, parmak uçları, ayak tabanındaki benler, travmalar nedeniyle malignleşebileceği için daha dikkatli takip edilmeli, gerekirse erken safhada cerrahi işlem ile çıkartılmalıdır.

Kış Mevsiminde de Güneş Işığından Koruyun!

Benler doğuştan vücudumuzda bulunabildiği gibi seneler içinde güneş ışınlarının da etkisiyle çoğalabilir” diyen Yılmaz, “Güneş koruyucusu kullanmak hem benlerin çoğalmasının, hem de cilt yaşlanmasının önüne geçmek için olmazsa olmazlardandır. Yazın güneşin zararlı ışınlarından korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanılması, cildin güneş ışığından korunması açısından önemlidir. Kışın da yüzümüzü güneş koruyucu kremler ve güneş gözlüğü ile korumak gerekir. Güneş ışınlarının azaldığı şu dönem, benlerinizi kontrol ettirmeniz için uygun bir zaman dilimidir” diyerek uyardı.

Yorumlar