Folik asit nedir hangi besinlerde bulunur hamilelikte önemli midir?

Hamilelik döneminde folik asit çok önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu folik asiti gıdalardan, doğal folik asit içeren besinlerden alabiliriz. İşte o besinler...

Folik asit nedir hangi besinlerde bulunur hamilelikte önemli midir?

Kırmızı kan hücresi, deri hücresi gibi yeni hücre üretimi için gerekli olan folik asit bir B vitamini türüdür. Özellikle hamilelik döneminde fetüsün hücrelerinin gelişmesi ve vücut dokularının üretimi için önemlidir.  Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu folik asit, doktorunuzun önerisi doğrultusunda, besin takviyeleri ile alınabileceği gibi folat bakımından zenginleştirilmiş gıdalardan ve doğal olarak folik asit içeren besinlerden de alınabilir.

KOYU YAPRAKLI SEBZELER

Folik asit “foliage – yeşillik” kelimesinden türemiştir. Bunun nedeni yeşil yapraklı sebzelerin folik asit yönünden zengin olmasıdır. Örneğin bir kap ıspanak 263 mcg  folik asit içerir. Ya da bir kap lahana, şalgam veya marul günlük folik asit ihtiyacını karşılamanıza yeter.

BROKOLİ

Lif bakımından zengin ve beta-karoten, C vitamini, demir ve kalsiyum gibi mineraller bulunan brokoli aynı zamanda folik asit yönünden oldukça zengindir. 5-6 adet haşlanmış brokoli günlük folik asit ihtiyacının %24’ünü karşılar.

KUŞKONMAZ

Diğer sebzelere göre daha yüksek oranlarda folik asit içeren kuşkonmaz ayrıca A, K ve C vitamini gibi gerekli vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır. Bir kase haşlanmış kuşkonmaz günlük folik asit ihtiyacının %65’ini karşılar.

TURUNÇGİLLER

Diğer meyvelere göre daha yüksek oranlarda folik asit bulunan portakal ve diğer tüm narenciye çeşitleri sıvı ya da katı halde tüketilebilir. Hatta bu meyvelerin suyunu içerek daha yüksek oranlarda folik asit alabilirsiniz.

AVOKADO

Gerekli yağ asitlerini, K vitamini ve folik asit içeren avokado bir kase tüketildiğinde günlük ihtiyacın %22’sini karşılar.

MERCİMEK

Folik asit yoğunluğu bakımından oldukça zengin olan mercimek doğum öncesi beslenme listenize ekleyebileceğiniz besinler arasında yer alıyor. Yarım kase pişmiş mercimek yaklaşık olarak 180mcg folik asit içerir ve bu oran günlük olarak alınması gereken folik asit miktarının neredeyse yarısına denk gelmektedir. Mercimeğin diğer faydaları ise, bol miktarda demir içermesi, lif ve yavaş sindirilen karbonhidrat bakımından zengin olmasıdır.

Yorumlar