Anne karnında bebek dışkı yutar mı ciddi sorunlara yol açıyor!

Mekanyum nedir? Anne karnında bebek dışkı yutar mı? Oldukça kafa karıştıran bu soru hakkında tüm merak edilenleri sizler için araştırdık.

Anne karnında bebek dışkı yutar mı ciddi sorunlara yol açıyor!

Tıp dilinde 'mekanyum' olarak adlandırılan halk arasında 'bebeğin kakasını yutması' olarak nitelendirilen bu durum gerçek mi? Gerçekten anne karnındaki bebek dışkısını yutuyor mu? Dışkının soluk borusuna ya da akciğerlere kaçması ile ortaya çıkan bu sorun ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.  Oldukça riskli bir durum olan mekanyum aspirasyonu nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? gibi tüm merak edilen soruların yanıtları elmaelma.com'da. 

CİDDİ SOLUNUM PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR 

Bebeğin dışkısını yutması tıp litaratüründe makenyum olarak adlandırılmaktadır. Bebeğin dışkısı, rahim içerisinde yutulup akciğerlere ulaştığı zaman ise  'mekanyum aspirasyonu sendromu' olarak karşımıza çıkar. Anne karnında kalan bebeği uzun süre dışı biriktirmesi ve bunu yemesi doğumdan sonra ciddi solunum problmelerinin yaşanmasına neden olmaktadır. 

AMNİYON KESESİNİN RENGİ DEĞİŞMEKTEDİR 

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon kesesi normalde renksiz bir kesedir Fakat kaka yapıldığı zaman bu kesenin rengi sarı, yeşil ve daha da ilerleyen zamanlarda kahverengiye dönüşmektedir. Bu durum ancak ambiyon kesesi açıldığı zaman görülmektedir. 

DIŞKI PROBLEMİNİN GÖRÜLMESİNİN PEK ÇOK NEDENİ BULUNUYOR 

Bebeklerde dışkı probleminin görülmesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlara kordon sıkışması, beklenilen zamandan daha geç doğuma girme, doğumun uzun sürmesi gibi nedenler etki etmektedir. 

MEKANYUM ASPİRASYONU TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR? 

Bebeği dışkısı akçiğerlerine ulaştığı zaman yapılması gereken bazı şeyler bulunuyor. Bunlardan öncelikli olanı o bölgenin temizlenmesidir. Bunun yanı sıra sülfak uygulanarak destek tedavi uygulanmalıdır. Bebeğin gırtlağında ve soluk borusunda rastlanan kaka parçaları da vakumlu bir alet tarafından çekilmelidir. Bebek detaylı bir tarama testinden geçmelidir 

DETAYLI TARAMA TESTLERİ YAPILMALIDIR 

Bebeğin dışkısı akciğerlere ulaştığı zaman ilk önce o bölge temizlenmeli daha sonra sülfak uygulanarak destek tedavi uygulanmalıdır. Gırtlak ve soluk borusunda rastlanan kaka parçaları vakumlu bir alet ile çekilir. Detaylı bir tarama testleri yapılır.

Yorumlar