Makula dejenerasyonu 'sarı nokta' tedavisi nasıl olur bol bol sebze tüketin!

Halk arasında sarı nokta olarak adlandırdığımız 'makula dejenerasyonu' hakkında bilmeniz ve tedavi yöntemleri hakkında dikkat etmeniz gerekenleri derledik!

Makula dejenerasyonu 'sarı nokta' tedavisi nasıl olur bol bol sebze tüketin!

Göz sağlığını tehdit eden sorunlardan biri de halk arasında 'sarı nokta hastalığı' ile bilinen makula dejenerasyonu aslında bir retina hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Makula dejenerasyonu belirtileri arasında görmede bulanıklık, etrafa bakarken karanlık alanlar olması belirtiler arasındadır. Peki göz sağlığı için dikkate alınması gereken Makula dejenerasyonu nedir? Makula dejenerasyonu tedavisi var mı? Makula dejenerasyonunu önlemek için ne yapılmalı? İşte tüm sorularınızın yanıtını Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca elmaelma.com okurları için yanıtladı.

 

Doktorların, hastanın yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) geliştirme olasılığını belirlemek için kullandıkları risk faktörleri vardır. Ulusal Göz Enstitüsü’ne göre hastalığın en önemli risk faktörü yaştır. Hastalığın 60 yaşından sonra ortaya çıkması daha olasıdır. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun kadınlarda daha sık görülebileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle risk altındaki hastaların göz bebeği dilatasyonu ve optik koherens tomografi (OCT) testi gibi diğer makula dejenerasyon testlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmaları gerekir” dedi.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURUN!

Sigara içmek, bir kişinin yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) geliştirme riskini ikiye katlayabilir. Bu alışkanlık sizi tehlikeli serbest radikallere, hücresel hasara neden olabilecek ve besin maddelerinin retinaya ulaşmasını önleyen dengesiz moleküllere maruz bırakır. Ne kadar erken vazgeçerseniz o kadar iyidir.

AİLE GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRIN

YBMD’den etkilenen birinci derece akrabaları olan insanlarda bu hastalığın gelişme riski çok daha fazladır. Ailesinde bu hastalık olanlar; yüzleri tanımakta zorluk çekmeye başlarsa, düşük ışığa uyum sağlamaları zorlaşırsa veya dalgalı çizgiler görmeye başlarlarsa daha dikkatli olmalıdırlar.

SEBZE TÜKETİMLERİNİZİ ARTTIRIN

Tabağınızı diğer yeşil sebzelerin yanı sıra ıspanak, lahana ve pazı ile doldurun. Bu besinler göz hastalıklarına katkıda bulunabilecek hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olur.

EK TAKVİYELER ALABİLİRSİNİZ

Düşük kalorili diyeti olan hastalar multi vitaminleri dikkate alabilir. Makula dejenerasyonu vitaminleri bir tedavi şekli değildir ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜ KIŞIN ES GEÇMEYİN!

Güneş gözlüğü, retina hasarına neden olabilecek UV ve mavi ışıktan koruma sağlar. (Amerikan Makula Dejenerasyon Vakfı, ‘UV 400’ etiketli gözlük kullanmanızı öneriyor). Yaz-kış kullanım faydalıdır.

İDEAL KİLONUN ÜSTÜNE ÇIKMAYIN!

Hipertansiyona bağlı olarak zayıf kan dolaşımı, gözlere kan akışını da kısıtlayabilir ve böylece YMBD'ye katkıda bulunur. Kilo vermek, kan basıncını düşürmek için kanıtlanmış en iyi yoldur.

Yorumlar