Erkekler neden evlilikten kaçar? Erkekler neden evlenmekten korkarlar?

Erkekler neden evlilik kabusu yaşarlar? Sevdiği kadınlarla bile evlenmekten korkarlar, Uzman Psikolog Naciye Tokaç sebeplerini açıkladı...

Erkekler neden evlilikten kaçar? Erkekler neden evlenmekten korkarlar?

Uzun zamandır devam eden, gayet mutlu bir ilişkiniz var ama sevdiğiniz adam bir türlü evliliğe yanaşmıyor mu? Bu durum bir çok kadının başına geliyor ne yazık ki, hala sebebi tam olarak bilinemesede erkekler evlilikten korkuyor ve kaçıyorlar. Bir çok bahane uydurup, bağlılık istemediklerini söylüyorlar. Peki böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Uzman Psikolog Naciye Tokaç erkeklerin evlilikten korkma sebeplerini açıladı. Psikolog Naciye Tokaç, erkekleri evlilikten korkutan psikolojik durumları şöyle belirtti: “Kadın ve erkek; algılama, karar verme mekanizması, stresi yönetebilme becerisi, ihtiyaç duydukları şeyler, öncelikli ihtiyaç sıraları, alışveriş, dil ve konuşma, cinselliğe bakış gibi birçok açıdan farklılık gösterirler. Tüm bu farklılıkların evlilikle birlikte bir uyum göstermesinin beklendiğinden dolayı erkeğin evliliği birkez daha düşünmesine sebep olmaktadır.

Kadınların da erkeklerle farklılıkları yüksek olmasına rağmen kadının uyum sağlamaya daha fazla yatkın olması; erkeğin ise kendi istediğini yapma konusundaki çoğunlukla ısrarcı tutumu evlilikle ilgili bakış açısını da etkilemektedir. Bir diğer önemli neden erkeğin “bireyselliğinin yok olacağını” düşünmesidir. Anne baba ile birlikte yaşanılsın veya yalnız yaşanıyor olsun yaşamı boyunca edindiği, istediğini istediği zaman yapabilme özgürlüğünün elinden alınacağına dair endişesidir. Evliliğin; eve ne zaman geleceği, iş çıkışı arkadaşlarıyla biraz vakit geçirmek istediğinde haber vermek zorunda olacağı, haftasonu planlarını yalnız yapamayacağı, tatil planları, hatta yeme-içme alışkanlıklarının bile etkileneceği bir süreç olacağını düşünecektir.

Bu durum erkek için oldukça kısıtlayıcı olarak görünecektir. Özellikle bizim toplumumuzun bazı kesimlerinde erkeğin hesap vermemesine dayalı olarak yetiştirilmiş bir birey için bu oldukça zorlayıcı olacaktır. Her yetişkin birey ailesi ile veya yalnız yaşıyor olsun özgür ve hesap vermek zorunda olmadığını hissedecektir. Aynı zamanda ev ve aile ile ilgili maddi-manevi sorumluluk yüklerinin kendisinde olmaması, faturaları, gelir-gider dengesini kendisi düşünmek zorunda olmaması özgürlük hissini sağlamaktadır. Evlilik sonrası ise artık sadece kendisini değil, eşini belki de çocuklarını düşünmesi gerekecektir. Bu durum da oldukça fazla sorumluluk demektir. Sadece kendinizin değil, eşinizin de ihtiyaçlarını, hastalıklarını, sosyal ihtiyaçlarını ve daha birçok konuyu düşünmesi gereklidir. Evliliği istemeyen erkekler çok da farkında olmasalar da aslında bu sorumlukları almak istememektedirler.”

Yorumlar