Görme bozukluğu nedenleri bu uyarılara dikkat!

Görme bozukluğu nedenleri nelerdir? Görme bozukluğu nasıl tedavi edilir? Görme bozukluğuna dair tüm merak edilenleri sizler için hazırladık.

Görme bozukluğu nedenleri bu uyarılara dikkat!

Görme bozukluğu nedenleri neler? Görme bozukluğu nasıl tedavi edilir? Cildimiz gibi gözlerimizinde yaşlandığını biliyor muydunuz? Özellikle 30-40 yaş grubu için risk grubu olan göz yaşlanması durumuna dair tüm merak edilenleri Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar'dan öğrendik. Siz de gözlerinizin yaşlanmasını istemiyorsanız bu uyarılara kulak vermelisiniz.  

TEK YAŞLANAN CİLDİNİZ DEĞİL, GÖZLERİNİZ DE YAŞLANIR

İlerleyen yaşla birlikte hücre, doku, organ ve sistemlerde meydana gelen ve geriye dönüşü olmayan değişikliklerin bütününe yaşlanma diyoruz. Yaşlanma belirtileri kırışıklık olarak en çok ciltte kendini gösterse de aslında vücuttaki tüm organlar yaşlanıyor. Gözler de yaşlanan organların başında geliyor. Günün büyük kısmını masa başında geçiriyor, işiniz gereği uzun saatler sabit olarak bilgisayar ekranına bakıyor, cep telefonunuz ile fazla ilgileniyor, çok okuyor ve 30-40 yaş grubu için yer alıyorsanız sizin de gözleriniz yaşlanmaya başlamış olabilir. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ilerleyen yaşlarda sağlıklı görme fonksiyonlarının devamına ve yaşa bağlı yakın görme bozukluğu presbiyopinin nasıl yavaşlatılacağına dair bilgiler veriyor.

Gözlerde dış etkenlerin yanı sıra, kalıtsal olarak ve yaşa bağlı olarak da bir takım rahatsızlıklar belirebiliyor. Yaşa bağlı yakın görme bozukluğu, presbiyopi olarak adlandırılıyor. Presbiyopinin bir hastalık değil, fizyolojik bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, ’göz içi merceğinin esnekliği zamanla azalıyor veya kaybolabiliyor. Bu esneklik kaybı da merceğin kapsülünün sertleşmesinden ve onu çalıştıran minik kasların fonksiyonunun azalmasından oluşuyor. Kişiler 40 yaş civarına geldiğinde, ufak nesneleri ve ayrıntıları görmekte zorlanmaya başlıyor. Presbiyopi ilerleyici olduğu için 40-60 yaş arasında bozukluk düzeyi yavaş yavaş artabiliyor’ diyor.

GÖZLERİNİZİN YAŞLANMASINI GECİKTİRİN 

Gözler gün içinde birden çok mesafeye odaklanarak, sürekli akadamasyon (uyum) yapmak zorunda kalıyor. Uyum sürecinde gözdeki siliyer kasları yoruluyor ve lensin elastikiyetini kaybetmesine neden oluyor. Bu durum, kaçınılmaz son olan yakın okumada zorlanmanın (presbiyopinin) başlamasını hızlandırıyor. Kişiler ilk başta telefon ve kitap gibi daha ufak yazıları ayırt etmekte zorlanıyor ve ellerindeki objeyi biraz daha uzaklaştırarak bu problemi geçici olarak çözebiliyor. Ancak, durum ilerledikçe bu çözüm yeterli olmuyor ve takviye tedaviler gerekiyor. Eğer bu tedavilere başvurmadan gözümüzü zorlarsak baş ağrısı, göz yorgunluğu, okuma veçalışma isteksizliği oluşabiliyor. Presbiyopi bugün için anatomik olarak tedavi edilemiyor, sadece etkileri fonksiyonel olarak düzeltilebiliyor. Tedavide en önemli seçenek, yakın gözlükle... Seiko Extensive Vision gözlük camları gün boyu  rahatlatıcı bir görüş yaşatarak, gözlerin yaşlanmasını geciktiriyor. Extensive Vision gözlük camları 0.75 ve 1.00 ilave güç seçenekleri sayesinde, presbiyopi olma nedenlerini yavaşlatıyor. Özellikle ofis ortamında çalışan kişilerin en büyük sıkıntısı gün sonuna doğru gözlerde oluşan yanma, kızarıklık ve yorgunluk hissi oluyor. Konforlu kullanım koşulları için vücut postürü ve baş pozisyonu göz önünde bulundurularak geliştirilen bu camlar, bilgisayar ekranında veya diğer dijital cihazlarla uzun süre geniş ve net görüş sağlıyor.

 

Yorumlar