Kabızlık nasıl geçer?

Bağırsaklarınızın hareketsiz olmasından şikayetçi misiniz? Kabızlığınızı önlemenin 8 yolunu sizler için derledik...

Kabızlık nasıl geçer?

Çağımızın en büyük sorunlarından biri kabızlık! Günlük rutinimizde ne yazık ki sebze, meyve yerine hep katı yiyecekler tüketmek zorunda kalıyoruz. Yeme bozuklukları kabızlık sebeplerinin başında geliyor malum! Sizde hareketsiz bağırsaklarınızdan şikayetçi misiniz? Ozaman yazımız tam size göre, okumadan geçmemenizi tavsiye ederiz! İşte kabızlığınıza son verecek 8 öneri...

Kuru erik tahtını koruyor

Kuru erik ağızda buruşuk bir tat bıraksa da çözüm için en sevdiğim kuru meyvelerden biridir. Ama kuru kayısı gibi diğer kuru meyveleri de tercih edebilirsiniz. Sabah uyanınca aç karnına 1 bardak ılık su ile 1-2 adet kuru erik yiyebilirsiniz.

Egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcı olabilmektedir. Yüzme ve koşu gibi aerobik aktiviteleri içeren egzersizleri yapamıyorsanız günde 10- 15 dakikalık yürüyüşler de bağırsak hareketlerinizi artırmaya yardımcı olacaktır.

Lifler her zaman başrolde

Günlük kalori alımına bağlı olarak günde 20 -35 gram lif almamız gerekmektedir. Bağırsakların daha düzenli çalışabilmesi için; hem yulaf, kurubaklagil, fındık, bezelye, yaban mersini gibi suda çözünebilir lif açısından zengin yiyecekler, hem de tam buğday ekmeği, kök sebzeler ve meyve kabukları gibi suda çözünmeyen lif açısından zengin besinler yemeye özen gösterin.

Su ihtiyacınızı unutmayın

Eğer sıvı alımınız az ise liften alımınız iyi kabızlığınız devam edebilir. Bu nedenle kişisel özelliklere göre değişmekle birlikte ortalama 2 litre su içmelisiniz.

Probiyotikler

Probiyotik özellikli besinler, bağırsak düzeninin sağlamasına yardımcı olmaktadır. Bunlara örnek olarak yoğurt, kefir ve lahana turşusu verilebilir ya da probiyotik takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Gün içerisinde yoğurt, çilek ve bir çorba kaşığı toz veya öğütülmüş keten tohumu ve bir miktar su ile smoothie yapabilirsiniz.

Takviye

Diyetinize lif eklemenin yolları konusunda tahıllardan tutun fasulye, brokoli gibi sebzeler ve diğer bakliyatlara kadar sayılabilecek çok besin bulunmaktadır. Buna rağmen birçoğumuz yeterli miktarda lif almayabiliyoruz. Lif takviyesi almak aradaki farkı telafi etmek için iyi bir yol olabilir.

Yaptığınız diyete dikkat

Yiyecekler kişileri farklı biçimlerde etkilemekle birlikte, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı ve çok düşük yağlı diyetler kabızlığı artırabilmektedir. Bu nedenle diyetinizde yağı, karbonhidratı tamamen kaldırmayın. Avokado ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih edebilirsiniz. Diyette de olsanız salatalarınıza 1’er tatlı kaşığı zeytinyağı mutlaka ekleyin.

Doktora başvurun

Sorun devam ederse, mutlaka doktora görünün. Çoğu durumda kabızlık zararsız olup nedeni bilinememekle birlikte, bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar sebep olabiliyor. Altta yatan sorunların tedavisi için doktora danışmalısınız. 

 

Yorumlar