Zahide Yetiş'e çıkan temizlik hastası Fatma Karaca kendi çocuklarına bile dokunamıyor!

Zahide Yetiş'in yayına çıkması için zorla ikna ettiği temizlik hastası Fatma Karaca'nın anlattıkları izleyenleri şoke etti.

Zahide Yetiş'e çıkan temizlik hastası Fatma Karaca kendi çocuklarına bile dokunamıyor!

Türkiye Zahide Yetiş'in programına katılan temizlik hastası 38 yaşındaki Fatma Karaca'yı konuşuyor. 

11 yıldır temizlik hastası olan ve 2'si kız 2'si erkek 4 çocuk sahibi olan Fatma Karaca, hastalığının etkisiyle kendi çocuklarına bile dokunamıyor. En küçüğü 2 yaşında olan çocuğuna dokunamadığı için evin tüm ihtiyaçlarını eşi Ramazan Karaca sağlıyor. Evdeki eşyaları sürekli yıkadığını, yıkayamadığı ve kullanmak istemediği eşyaları ise attığını söyleyen Fatma Karaca, "5 yıldır annemi görmüyorum. Annemi bile kabul edemiyorum" dedi. Çocuklarına sadece banyodan banyoya dokunduğunu söyleyen Fatma Karaca, dışarıda biri çocuklarına dokunursa ve bunu görürse çocuklarını bile eve almak istemediğini anlattı.

ÇOCUĞUNUN YERE İNMESİNE İZİN VERMEDİ

Fatma Karaca, program sırasında stüdyoda olan 2 yaşındaki çocuğunun yere basmasına, Zahide Yetiş'in çocuğuna dokunmasına dahi izin vermedi. "Yerde yürürse onu eve alamam" diye konuştu. 

Temizlik hastası fatma karaca

10 TON SU HARCADI

Evin ve eşyaların temizliği için ayda 10 ton su harcadığı zamanlar olduğunu ancak ekonomik olarak zor durumda olduklarından temizlik malzemesi ve su kullanımını kısıtladığını bu nedenle de hastalığının çok daha kötü hale geldiğini söyledi. Karaca, "Evde istemediğim bir şey varsa ve eşim onları yıkayamamışsa ben eve giremiyorum. Bütün gece dışarıda kaldığım zamanlar oldu. Ayakkabımın altında kar eridi 2 gün eve giremedim" dedi.

Kızının bezini değiştirirken çok zorlandığını eşinin kendisine yardım ettiğini bez değiştirmeden sonra ise ellerini ve kollarını 6-7 kez yıkadığını söyledi. Vücudunu sürekli yıkadığı için yaralar olduğunu da söyledi.

Temizlik hastası fatma karaca zahide yetiş

TEMİZLİK HASTALIĞI OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

Obsesif kompulsif hastalığı olarak adlandırılan temizlik hastalığı takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanması sonucu olarak ortaya çıkar.

Bunun altında yatan sebep anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olamama hissi, saplantılı düşüncelerdir. Kişi bu bozuklukların mantık dışı olduğunu bildiği halde kendi davranışlarını engelleyemez. İstem dışı davranışlarını sürekli tekrarlayarak engellemeye çalışır. Saplantılı düşünceden kurtulmaya ve unutmaya çaba gösterir ancak başarılı olamaz. Fakat tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.  

Temizlik hastalığının belirtileri:

-Kişi sürekli ellerini yıkar

-Evi temizler,

-Eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizler yada atar.

-Zamanın çoğunu temizlik yaparak harcar.

-Kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi yıkar ve temizlemeden kullanamaz veya atar.

Temizlik hastalığı olan kişiler de görülen takıntılar

-Dokunduğum her nesne ve cisimden mikrop bulaşmış olabilir mi?

-Banyo ihtiyacını karşılarken acaba tam anlamıyla temizlenmiş olabildim mi?

-Girilen cinsel ilişki sonrasında acaba hastalık çeşitlerinden biri bulaşmış olabilir mi?

-Evi temizlerken aynanın üstünde toz kalmış. Komple tekrar temizlik yapmalı mıyım?

-Simetri ve düzen takıntısı

-Eskiyen eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi.

TEMİZLİK HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Temizlik hastalığı olan ve bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen kişiler için durum çaresiz değildir. Eğer böyle bir problemiz varsa, bu hastalığın tedavisinin olduğunu bilmelisiniz.

Uzmanlar tedaviye ilk olarak hastalığınızın yersiz ve anlamsız takıntılar olduğunu söyleyerek başlayacaktır. Hatta bu davranışın ağır bir ruhsal bunalıma yol açacağını anlatacak ve hastalığı yenme konusunda bilgiler sunacaktır. 2 yıl kadar sürebilen yüksek dozlarda antidepresan alımı hastalığın iyileşme aşamasında olumlu sonuçlar vermektedir. Temizlik hastalığı durumunun fazla ilerlememiş olması iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır. Ancak hastalık ileri derecelerde ise durum aynı şekilde olmayabilir.

Yorumlar