Çocuklarınız Kitap Okumayı Sevmiyorsa…

Çocuğunuz ilkokulda ve kitap okumayı sevmiyor mu? Korkmayın, yalnız değilsiniz.

Simge Soydan

Çocuğunuz ilkokulda ve kitap okumayı sevmiyor mu? Korkmayın, yalnız değilsiniz.
Günümüzde çocukların dikkatini çekebilecek o kadar uyarıcı var ki maalesef okumaktan keyif alamayan çocuklar için kitap ikinci planda kalabiliyor. Peki neler yapabiliriz?

Öncelikle çocuğunuzun doğru okuduğundan emin olun. Belki de sevmemesinin nedeni yapamıyor olmasıdır. Okurken tanıyamadığı harfler, birleştiremediği heceler, sonunu uydurma gibi problemleri var mı? Şayet varsa öncelikle bunlar çözülmelidir. O zaman bir ilkokul öğretmeninden destek alabilirsiniz. Bazı çocuklar metnin nerelerine odaklanacağını bilemediğinden okuduklarını anlamakta zorluk çekerler. Okuduğunu anlamakta zorlanan çocuk da kitap okumayı sevmez, okumaktan uzaklaşır. Çocuğunuzu 5N1K (Kim? Ne? Nerede? Ne Zaman?, Nasıl?, Niçin?) soruları ile tanıştırın. Böylelikle önemli noktaları daha kolay yakalayacaktır. Fakat bunu önce kitap üzerinde değil cümleler üzerinde uygulayın. Cümlelerle yaptığınız çalışmalarda çocuğunuz soruları doğru cevaplayabiliyorsa paragraf çalışmalarına geçip aynı soruları paragraf
üzerinden sorun.

En son kitap üzerinden uygulamalara geçin. Bunu oyun haline de getirebilirsiniz. Örneğin soruları kâğıtlara yazarak bir poşete atın. Sırayla poşetten çekin.
Herkes çektiği soruyu yanıtlasın. İlk zamanlarda kitap başında 1 saat oturmasını beklemeyin. 10 dk ile başlayın ikinci hafta 15 dk 3. Hafta 20 dk diye artarak devam etsin süreniz. Yarım saate ulaştığınızda bir müddet sabitleyin süreyi sonra yine artırabilirsiniz. Ama unutmayın, hala beraber okuyorsunuz! Günlük düzenli okumaya başlayana kadar, Ne anladın, haydi anlat; diye sormayın. Onun
yerine onun okuduğu kitabı siz de okuyun ve kitap hakkında sohbet edin.Ben Ali'nin yerinde olsam şöyle yapardım, ya sen? gibi sorular sorabilirsiniz.

Muhakkak birlikte okuyun ama o ayrı bir kitap siz ayrı bir kitap. Düzenli okuma saatleriniz olsun fakat siz de okuyun. Siz televizyon izlerken onu odasına kitap okumaya göndermeyin. Yapmaz! Ayrıca bu durum ergenlik döneminde odasına kapanmasının alt yapısını oluşturur. Aman dikkat! Kitap seçimini kendisine bırakın. Kendinize bir kitapçı belirleyin ve haftada 1 gün birlikte kitap seçmeye gidin. Kitap seçimini yaparken günlük hayatında sevdiği şeylerden esinlenebilirsiniz. Örneğin; bisikletle gezmeyi seviyorsa kapağında bisiklet olan bir kitap önerebilirsiniz. Çocuklar için kitabın kapağı önemlidir. Dikkat çekici olmalıdır. Kendine ait bir kitaplığı olması çocuğu motive eden bir unsurdur. Bu nedenle muhakkak evde
kendine ait bir kitaplık oluşturmasına fırsat sağlayın. Kitaplığını kendisi dizsin ve toparlasın.

Son olarak, Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, kitaba erişimi kolay olan çocuklar okumayı daha çok seviyor. Bu nedenle evinizde çocuğunuzun da okuyabileceği dergiler, gazeteler, kitaplar bulundurmaya özen gösterin. Sadece resimlerine baktığını bilseniz bile yatağının yanına, mutfak tezgâhına, tuvalete, yani erişebileceği birçok yere kitaplar bırakın. Aktif katılım imkânı onu mutlaka motive edecek. Söylediklerimi deneyin, muhakkak başarılı olacaksınız.

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar