Sivilce sıkmak zararlı mı? Sivilceleri sıkarsak ne olur?

Uzmanlar sivilcelerin sıkılmasının hijyenik açıdan büyük tehlike olduğunu söylüyor! Peki ne yapmak lazım?

Sivilce sıkmak zararlı mı? Sivilceleri sıkarsak ne olur?

Özellikle biz kadınların baş belasıdır sivilceler, en umulmadık zamanlarda en umulmadık yerlerde çıkmayı nasıl beceriyorlar anlamıyoruz! Bir çoğumuz kötü görüntüyü basit makyaj hileleri ile kapatmaya çalışsada bazılarımız kocaman sivilceye dayanamıyor ve elleriyle sıkmayı tercih ediyor! Peki bu ne kadar doğru? Hiç! Evet uzmanlar kesinlikle elleriniz ile sivilceleri sıkmanızı önermiyor, hijyenik açıdan çok zararlı olmasıyla birlikte sivilcenin sıkılmasının çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar.

Sivilce sıkma işleminde iki yanlış vardır. Birincisi, içinde ki bakterilerin cilt yapısına yayılması bir diğeri ise sıkarken dokulara zarar verilmesidir. Her iki nedenden de cilt yüzeyinde lekeler ve çukurluklar oluşmaktadır. İlerleyen dönemle cilt yüzeyinde ciddi manada sıkıntı yaratır. Ciltte oluşan çukurluklar ve izler ilerleyen dönemle sadece lazer gibi tekniklerle temizlenmektedir. Bu nedenle, sivilce sıkmak çok zararlıdır. Sivilce tedavisi, zor ve zahmetli bir tedavidir.

Sivilceler cilt altı kıl köklerinde yağ oluşumunun artması ile oluşur. Daha sonraları kıl kökleri yağdan tıkanır ve iltihaplanır. Böylece yüzeyde iltihaplı çıkıntılar oluşur Bir dermatolog eşliğinde tedavi yaptırmak en mantıklı yoldur. Bir hekime başvurduğunuzda vücudunuzda sivilcelerin neden oluştuğu konusunda detaylı bir inceleme yapılır. Bu incelemeler sonunda, hormon dengesini düzeltmek, ağızdan alınan haplar ve cilt üstüne sürülen çeşitli kremler kullanılır. Arkadaşınıza iyi gelen bir ilaç size gelmeyebilir. Hatta sivilce oluşumunu hızlandırabilir. Çünkü, sivilce tedavisi kişiseldir. Sizin metabolizmanıza ve  alt yapınızda ki bozukluğa göre düzenlenir. Bu gün bitkisel tedaviler ise sivilcelerin yatışması için kullanılabilir. Fakat bu tedavilerde de uzman dermatologların önerilerine göre yapılması şarttır. Arkadaşınıza iyi gelen bir bitki kremi sizde tahrişlere neden olabilir.

DİKKAT

Sivilcelerinizi sıkmanın zararları büyük olabilir. Uzmanlar evde kullandığınız havluların, hatta yastık kılıflarının bile sıklıkla değiştirilmesi gerekliliğini savunuyorlar. Sürekli kullandığınız yastıklarda cildinizden düşen deri parçaları zamanla bakteri oluşturmaktadır. Bu zararlılar cildinizde çok daha fazla sivilceye neden olurlar. Ellerinizi sürekli olarak yüzünüze götürmemek ve elleri sabunla yıkamak bir diğer önemli kuraldır. Makyajınızı akşamları çok dikkatli temizlemek ve makyaj malzemelerinizi (fırça, kalemler vs. ) dezenfekte etmek sivilce oluşumunu yavaşlatacaktır. Ayrıca gün içinde 1.5-2 litre kadar su içmek, yağlı ve kızartmalardan uzak durmak sivilceleri geriletir. İçinde yağ olan yiyecekler sivilce oluşumunu daha da arttırır.

Yorumlar