Çocuğun iştahı nasıl açılır yemek masasında tüm aile bireyleri olmalı!

İştahsız çocuklar için iştah açan çözüm yöntemlerini hazırladık. Bir çok ebeveynin şikayetçi olduğu bu durumun üstesinden gelmek çok kolay!

Çocuğun iştahı nasıl açılır yemek masasında tüm aile bireyleri olmalı!

Geçmişten günümüze bir çok ebeveynin çocuklarıyla sıklıkla yaşadığı sorunlardan biri de iştahsızlık sorunudur. Çocukların düzenli olarak yemek yememesi veya sağlıklı olan sebze tüketimlerini yeteri kadar tüketmek istememesi durumunda ebeveynler ne yapacağını şaşırmış durumda! Peki bir çok ebeveynin yaşadığı iştahsızlık sorunu ile nasıl baş edebilir? Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Tülay Erkan, ebeveynler için bazı önerilerde bulundu.

BESLENME ORTAMLARINI GÖZLEMLEYİN!

Sanılanın aksine, yemek yedirirken çocuğun dikkatini dağıtmamak, gürültü ve oyalamadan uzak tutmak gerekiyor. Her lokmadan sonra ağzını silmek ise birçok anne babanın ya da çocuğun bakıcısının farkında olmadan yaptığı ama çocuğu huzursuz edip yemekten uzaklaştıran bir yaklaşım! Sandalyesinin masada olmasına ve yemek süresince masada kalmasına dikkat edilmeli. Masaya oturması için eline oyuncak verebilirsiniz ancak yemeye başlayınca oyuncağı mutlaka kaldırın. Masaya oturduktan sonra 15 dakika içinde yemeye başlatın, süreyi 30-35 dakika ile sınırlayarak yemek disiplini oluşturun.

HER ÇOCUĞUN BİR ACIKMA ARALIĞI OLMALI!

Ebeveynlerin 'çocuk aç kalacak' , 'o acıksa da söylemez' düşüncesiyle çocuğun acıkmasına fırsat vermeden sürekli bir şeyler yemesi için uğraşması yapılan en büyük yanlışlardan. Bu durumda karnında tokluk hisseden çocuk, yemek yedirmek için masaya oturttuğunuzda da yemeyi reddediyor. Bu nedenle çocuğunuzun iştah artışını özendirmek için yemek aralarını en az 3-4 saat olarak belirleyin, besin değeri düşük, abur cubur yiyeceklerden uzak tutun. Meyve suyu ve sütü abartmayın, susadığında sadece su verin.

TABAĞINI TIKA BASA DOLDURMAYIN!

Çocuğunuzun tabağını iyice doldurmayın aksine küçük porsiyonlar halinde besleyin. Yaşına göre besinlerin dengeli dağılımını sağlayarak tek tip beslenmemesine dikkat edin. Çocuğun neyi, ne zaman, nerede yiyeceğine ebeveyni; ne kadar yiyeceğine ise kendisi karar vermeli. 

SEVİLMEYEN SEBZELERİ ŞEKİLLENDİRİN!

Çocuğunuzun yaşına, büyüme ve gelişme özelliklerine uygun kıvamdaki besinleri verin. Bir sebzeyi yemeyince o anda ısrarcı olmayın ama hemen pes etmeyin. Sevmediği sebzeleri belirli aralıklarla farklı şekillerde hazırlayarak, hoşuna gideceği sunumlarla masaya getirin. Farklı lezzetler yaratın. Tükettiği besin miktarı kadar yeni gıdalara alışması da önemli.

YEMEK MASANINDA TÜM AİLE BİREYLERİ OLMALI!

Yemek yeme alışkanlığının kazanılmasında diğer aile bireylerinin tutumu da çok önemli. Çocuğunuzun rol modeli olduğunuzu, sözleriniz değil davranışlarınızla ona yol gösterdiğinizi bilin. Ailece yemek masasına oturmaya özen gösterin. Çocuğunuzun tek başına masaya oturması bunu gereksiz, oyun saatinden çalan bir şey gibi görmesine neden olabileceğinden yemek yemeye istek duymayabilir. Ebeveynlerinin yemek masasında yemeğe yaklaşımları, yemek seçip seçmemeleri de çocuk üzerinde etkili oluyor. Zira siz farkInda olmasanız da çocuğunuz sizin yemeklere yaklaşımınızı gözlemliyor.

SEBZELERİN FAYDALARINI ÇOCUK DİLİNDE ANLATIN!

Sebzelerin faydalarına yönelik bilgiler edinip bunları hayal gücünüzü de kullanarak hikayelerle süsleyerek ilgisini çekecek hale getirebilirsiniz. Sorular sormasına zemin hazırlayın ve sağlıklı büyüyüp gelişmesi için kendisinin de bu sebzeleri, tıpkı hikaye kahramanında olduğu gibi yeterince yemesinin önemini anlatın.

Yorumlar