Oruç tutarken baş ağrısı nasıl geçer sahuru atlamayın!

Oruç tutarken baş ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Uzun süre aç kalmanın etkisiyle oluşan baş ağrısından kurtulmanın yollarını sizler için araştırdık.

Oruç tutarken baş ağrısı nasıl geçer sahuru atlamayın!

Oruç tutarken en sık görülen problemlerden biri de baş ağrısıdır. Uzmanlar bunun nedenini genel olarak sahura bağlı uyku düzeninin değişmesi ve uyulması gereken sağlıklı beslenme kurallarına uyulmaması olarak açıklıyor. Biz de elmaelma.com olarak sizlere oruç tutarken baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sorularının detaylı bir cevabını hazırladık. Ülkemizde özellikle Ramazan ayında artan baş ağrılarının neden olduğunu ve nasıl geçeceğini merak ediyorsanız içeriğimize bir göz atmanızda fayda var. 

RAMAZAN'DA BAŞ AĞRILARI ARTIYOR 

Ülkemizde genel olarak Ramazan ayında kişilerin baş ağrılarının arttığı gözlemlenmiştir. Bunun doğrudan etkisi olarak nöroloji polikliniklerine ve acil servislere de başvurular artmıştır. Yapılan araştırmalara göre aç kalmanın, öğün atlamanın ya da oruç tutmanın beyindeki hangi mekanizmayı etkilediği tam olarak tespit edilememiştir. Ancak ABD'de 28 milyon migren hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bunların yüzde 25'inin yani 7 milyonunun açlıkla veya öğün atlama ile nöbetlerinin başlayabildiği bulunmuştur. 

ORUÇLUYKEN MİGRENİNİZ TUTUYORSA... 

Migren oldukça ciddi bir hastalıktır. Uzun yıllar ilaç kullanmayı gerektirebilecek bir hastalık olan migren atağını engellemek oldukça önemli bir durumdur. Bu atağı engellemek beslenmeye dikkat etmekle gerçekleşir. Eğer bazı gıdaların ağrıyı tetiklediği belirlenmişse ondan kesinlikle kaçınmak gerekir. Gözlemlediğiniz kadarıyla açlık migreni başlatıyorsa küçük ve ara öğünler tüketilmelidir. Bu nedenle açlığın tetiklediği migren ağrıları olan hastaların oruç tutmaları sağlıkları açısından sakıncalıdır.

ERKEKLERİN YÜZDE 6 KADINLARIN YÜZDE 18'İNDE GÖRÜLÜR 

Baş ağrıları insanlığın en büyük problemlerinden biridir. Birçok türü bulunan baş ağrıları geniş hastalıklar grubunda yer almaktadır. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları, 2 önemli ve sık grubu oluşturmaktadır. Migren erkeklerin yüzde 6 ve bayanların yüzde18'inde görülür. Migren, ataklar halinde gelen, saatlerce sürebilen, genellikle başın bir tarafını tutan ve zonklayıcı tarzda ağrıya neden olan bir hastalıktır. 

SAHURU ATLAMAYIN 

Oruçluyken migreninizin tutmasını istemiyorsanız veyahutta şiddetli bir baş ağrısıyla karşılaşmak istemiyorsanız Ramazan boyunca sahur yapmaya gayret etmelisiniz. Bu noktada sahurun yapılması oldukça önem taşımaktadır. Normal koşullarda bireylerin beslenme programında 3 ana cöğün yer alırken Ramazan ayında bu 2 öğüne düşmektedir. Güneşin doğuşundan batışına kadar olan süreçte oldukça uzun bir süreç olduğundan dolayı kişi halsiz ve yorgun düşebilmektedir. Bu nedenle kişiyi gün içerisinde enerjik tutacak besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Yumurta, süt, yoğurt gibi proteinler, tam tahıllı ekmek, kabuklu kuru yemişler, söğüş sebze, tuzsuz ve yağsız peynir ve zeytin ile tarçının ramazan sofralarında mutlaka bulundurulması gerekir.

BOL SU İÇİN! 

Bunun yanı gün içerisinde baş ağrısı ile karşılaşmak istemiyorsanız yemeğin üzerine hemen uykuya yatmamalısınız. Ve tabiki suyu da unutmamak gerekiyor. Susamamak için içtiğimiz bol suyun yanında su içeriği yüksek besinleri tüketerek susuzluğumuzu bastırmalıyız. Vücudumuzun susuz kalması da baş ağrısına neden olan etkenlerden biridir. 

 

 

 

Yorumlar