Bruksizm hastalığı nedir? Bruksizm hastalığı neden olur?

Halk arasında yaygın olarak diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen, genellikle uyku sırasında, bilinç dışı yapılan bir eylemdir bruksizm, peki tedavi edilmezse?

Bruksizm hastalığı nedir? Bruksizm hastalığı neden olur?

Özellikle stresli insanlarda görülen bir diş sıkma hastalığıdır, bilinçsizce uyku esnasında yapılan, dişleri sıkma ve gıcırdatma halidir. Hemen hemen bir çok kişide olmasına rağmen vazı ilerlemiş durumlar çok tehlikeli olabilir.  Vücudumuzda, stresin oluşturduğu etkileri görebileceğimiz ilk yer ağız ve diş bölgesidir. Ayrıca aşırı titiz, hassas, sinirli bir yapıya sahip olmak da hastalığın oluşmasında etken rol oynuyor. Genellikle uykuda görülen bruksizm; diş kayıplarına, diş etihastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek ciddi boyun ve sırt ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Diş doktoru Murat Zongun yaptığı açıklamada: ‘Zamanımızın en kötü stres hastalığı bruksizm, insanlar tarafından pek önemsenmemekte ama dişlerinin tamamını kaybettikten sonra tedavi için bize başvurmaktalar.’’ diyor. Eğer bruksizm tedavi edilmez ise; ağızdaki diş, dolgu veya porselenlerde kırıklara neden oluyor. Dişleri çene kemiğinde tutmaya yardımcı olan diş destek dokularının zedelenmesine neden olarak, dişlerin kaybedilmesiyle de sonuçlanabiliyor. Ayrıca çene ekleminde zedelenmeye, yeme zorluklarına ve ağız açamamaya kadar sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Boyun ve omuzda ağrılara, böylece kas rahatsızlıklarıyla kendini göstererek çabuk yorulmaya da neden olabiliyor.

Yorumlar