Omuz ağrısı neden olur? Vücudun en hareketli eklemine dikkat!

Vücudun en hareketli eklemi olan omuz ağrılarıyla zaman zaman çoğumuz şikayetçiyiz ancak omuz ağrısına neden olan 5 düşmana dikkat!

Omuz ağrısı neden olur? Vücudun en hareketli eklemine dikkat!

Günlük hayatta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan  omuz ağrılarıyla çoğumuz baş etmeye çalışıyoruz. Vücudun en hareketli eklemi olan omuz sağlığını korumak ve herhangi bir ağrı ile karşı karşıya kalmamak için dikkat etmemiz gereken 5 önemli konu hakkında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu önemli bilgileri Elmaelma.com okurları için paylaştı. İşte omuz ağrısı ve omuz sağlığını tehdit eden konular hakkında bilinmesi gerekenler!

Omuz Ağrısına Neden Olan Sebepler ve Tedavileri;

-Kas ağrıları: Omuz ağrısının en sık sebebi olup, düşme-çarpmalara bağlı olabileceği gibi, herhangi bir travma olmadan da kolunu-omzunu sık kullanan kişilerde veya ani-ters hareketler sonrası görülebilir. Genelde ağrı kesici, kas gevşetici tabletler ve kremlerle tedavi edilebilmektedir.

-Labrum (Kapsül) yırtıkları: Omuz eklemini çevreleyen ve omuz başının yuvasından çıkmasını engelleyen labrum adı verilen lifsi dokular bulunmaktadır. Genellikle sporla uğraşan kişilerde veya omzun ters bir hareketle zorlanmasıyla ani başlangıçlı keskin ağrılarla kendini gösterir. Labrum yırtıkları; yırtığın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak sadece ağrı yapabilir veya ağrıyla birlikte omuzda çıkık yapabilir. Omuz çıkığına yol açmayan, sadece ağrı yapan küçük yırtıklar ilaçlarla veya fizik tedaviyle düzeltilebilir. Yırtık büyükse veya çıkığa yol açıyorsa tedavi yalnızca artroskopik (kapalı) ameliyatlarla mümkün olup, ameliyat dışı tedavilerle sonuç alınamamaktadır.  

omuz ağrısı neden olur

-Kas sıkışması: Köprücük kemiğinin en dış kısımda kalan ucu (akromion) ile kol kemiğinin üst kısmı (humerus başı) arasında belli bir mesafe (boşluk) bulunur. Boşluktan kola doğru geçen ve omzu hareket ettiren kaslar geçmektedir. Bu mesafe bazen yapısal olarak dar olabilir,  bazen de  omzun sık kullanılmasına veya zorlanmaya bağlı olarak üstteki kemiğin kalınlaşmasıyla daralabilir. Darlık  kaslara baskı yaparak ağrı ve hareket kısıtlılığı yapar. Eklem mesafesinin normalde 10 mm ve üzerinde olması gerekir. 6 mm-10 mm arasında kas sıkışması teşhisi konur ve ameliyat dışı çözümlerle tedavi edilir.

 Ağrı kesici krem ve haplar, bu mesafe içine yapılacak enjeksiyonlar (subakromial enjeksiyon), omzu istirahate alma ve fizik tedavi gibi yöntemlerle bu problem giderilebilir.  Bu mesafe 6 mm’nin altına düşerse cerrahi tedavi gerekir. Kas sıkışması tedavi edilmediği takdirde zaman içerinde kasın kemiğe sürtünerek aşınmasına ve yırtılmasına sebep olur.

-Kas yırtıkları: Omzu hareket ettiren kaslarda oluşan yırtıklar hem ağrı  hem de hareket kısıtlılığı yapabilir. Genç insanlarda çoğu zaman travmaya bağlı oluşur. Orta ve ileri yaş grubunda travma olmadan da sürekli kullanmaya bağlı olarak zaman içinde zedelenme ve zayıflama, devamında da yırtık gelişebilir. Bu yırtıkların hemen hemen her zaman tedavisini kapalı ameliyatlarla yapmaktayız.

Artroskopik (kapalı) ameliyatlar: Omuz etrafından 3 veya 4 delik açılarak kamera ve el aletleriyle girilerek uygulanır. Bu ameliyatlarla omuz içerisindeki kas sıkışması, kas yırtığı, kas içi gelişen kronik ödem ve labrum (kapsül) yırtığı (omuz çıkıkları ) gibi durumların tedavisi yapılabilmektedir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer ve hasta, hastanede sadece 1 gece yattıktan sonra taburcu edilebilir. İyileşme süresi hastaya ve hastalığa göre değişmekle birlikte 3 hafta ila 6 hafta arasında değişmektedir.

-Donuk omuz: Çoğu zaman hiçbir sebebi olmayan kendilğinden oluşan ve eklem içerisinde yapışıklıklarla (fibrozis) kendini gösteren ani başlangıçlı hareket kısıtlılığıyla seyreder. Omuz hareketleri tamamen kısıtlanır ve omuz neredeyse hiç hareket etmez. Genellikle 1 yıl ila 3 yıl arasında yapışıklar kendiliğinden çözülür ve omzun tekrar eski hareketlerine kavuşmasıyla süreç tamamlanır. Süreci hızlandırmak ve ağrısız geçirmek isteyen kişilerde sinir blokajı (supra skapular sinir bloğu) yapılabilir.

-Sinir Blokajı (supra skapular sinir bloğu ): Poliklinik şartlarında lokal anesteziyle (bölgesel olarak uyuşturularak) yapılabilir. Stimulatör adı verilen bir cihazla; omuz arkasından geçen ve omzun ağrısını, ödemini, hareketlerini düzenleyen sinir (supra skapular sinir) bulunur. Sinir üzerine önceden hazırlanan bir ilaç karışımı uygulanır.  İlaç sayesinde omzun ağrı hissi ve ödemi azalıp, hareketleri artmaktadır. 15 dakikada uygulanabilen ve tek seansı tedavi için yeterli olan blokaj tedavisinin herhangi bir tehlikesi, riski, yan etkisi bulunmamaktadır.

Yorumlar