Tuzlu yemek yemenin zararları kronik hastalıklara yol açıyor!

Tuzlu yemek yemenin zararları neler? Uzmanlar uyarıyor! Tuz yeme alışkanlığının geri dönüşü olmayan zararları bulunuyor. İşte nedeni!

Tuzlu yemek yemenin zararları kronik hastalıklara yol açıyor!

Tuzun insan sağlığına olan zararlarını bilmeyen yoktur. Kısa sürede bağımlılık yapan bu alışkanlık aslında dışarıdan almanıza gerek olmayan bir mineraldir. Az tüketildiğinde baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü yapsa da genel olarak fazla tüketiminde daha ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Uzmanlar uyarıyor! Tuz yeme alışkanlığı geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açıyor. Tuzun insan sağlığına olan zararları hakkında tüm merak edilenleri Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım'dan öğrendik. 

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASTALIKLARA YOL AÇIYOR 

 Tuz yeme alışkanlığının başta kalp, böbrek, pankreas hastalıkları olmak üzere obezite ve diyabet gibi diğer kronik hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar bu alışkanlığın ilerleyen yıllarda geri dönüşü mümkün olmayan hastalıklara yol açtığının altını çizdi.

GÜNDE 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ YETERLİ

Günlük tuz tüketiminin, 5 gramdan az (yaklaşık 1 çay kaşığı) olması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım; tuz tüketiminin azaltılmasının işlenmiş hazır gıdaları azaltmak ve marketlerdeki yiyeceklerden en az sodyum içerenleri seçmekle başlayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günlük tuz kullanımının 5 gramdan az olması; kalp sağlığı riskini belirgin oranda azaltır, uzun sağlıklı yaşam şansını artırır ve yılda 2,5 milyon hayat kurtarır. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Günlük olarak 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı veya l silme tatlı kaşığı) geçmemelidir. Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklerin tüketimine dikkat edilmelidir.”

 SOFRANIZDAN TUZLUĞU KALDIRIN!

Besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemelidir. Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve sofradan tuzluk kaldırılmalıdır.

HAZIR GIDALARIN TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN 

İçerdiği tuz miktarı nedeniyle hazır gıdaların tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, şunları söyledi: “Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır vb.), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir.”

SALAMURAYI TÜKETMEDEN ÖNCE SUDA BEKLETİN

Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası gibi yiyeceklerin tuz içeriğinin fazla olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir” tavsiyesinde bulundu.

TUZSUZ BESLENMEYE BİR SÜRE SONRA ALIŞACAKSINIZ

Dr. Güzin Oğuz Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: ''Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir.''

''Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir. Tuz yerine doğal lezzet artırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında, kişinin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır.”

 

KAYNAK: POSTA

Yorumlar