Çocuğunuz aslında size ne söylemeye çalışıyor?

Çocuklarda tıpkı yetişkinler gibi istek ve arzuları vardır ancak bu isteklerini yetişkinler gibi ifade edemiyor. Peki bunu nasıl anlayabiliriz?

Zeynep Tatarer

Çocuklar çoğu zaman yetişkinler gibi ihtiyaçlarını, isteklerini ve düşüncelerini yetişkinler gibi sözel olarak ifade etmeyi tercih etmez. Bu noktada çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemeniz ve yaptıklarıyla size aslında ne söylemeye çalıştığını anlamanız gerekir. Mesela çocuğunuzun evde sürekli etrafı dağıtmasından, eşyalara zarar vermesinden, yemeyeceği şeyleri bile alıp yerlere dökmesinden şikayetçiyseniz ve niçin bu şekilde davrandığına anlam veremiyorsanız dikkat! Burada çocuğunuzun aslında size söylemek istediği:

“Ben buradayım. Lütfen beni gör.”

Bu davranışları karşısında ona dönüp tepki veriyorsanız bu davranışlarını farkında olmadan daha çok pekiştirmiş olacaksınız. Çünkü onun tam da yapmak istediği bu. İyi veya kötü sizden bir şekilde yanıt almak, ilginizi üstüne çekebilmek. Bunun en kısa yolu da sizin reaksiyon göstereceğinizden emin olduğu bazı davranışları sergilemek. Unutmayın çocuğunuz en az sizin onu tanıdığınız kadar sizi tanır,
gözlemler ve neyden hoşlanıp neyden rahatsız olduğunuz bilir. Özellikle eve misafir geldiğinde çocukların bu tür davranışlarını arttırması da bu sebeptendir. Misafirler için yapılacak hazırlıklar ve onların uygun şekilde ağırlanması için ilgi ve dikkatin tamamıyla çocukların üstünden çekilmesiyle birlikte bu tür davranışlar daha da artar. Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken aslında oldukça basittir. Onu anlayıp onun diliyle konuşmak:

Davranışlarınızla, “İlgimi çekebilmek için bunları yapmana gerek yok. Seni görüyorum.” diyebilmek.

Bunun için günlük bir oyun saati belirlemek işi çözecektir. Her gün aynı saatte oturun ve sadece birlikte oyun oynayın. Düzenli olarak ilgi ihtiyacı tatmin edildiğinde o da gün boyu ilginize erişebilmek için en kestirme yolları aramaktan vazgeçecektir. Ancak bu konuda istikrar çok önemlidir. Eve misafir gelmesi gibi bir meşguliyetiniz dahi olsa konuklarınız gelmeden evvel oyun saatinizi yapmış olmanız gerekir. Aksi takdirde tutarsızlık aranızdaki güveni sarsacaktır.

Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.
instagram.com/psikologzeyneptatarer

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar