Çocuklarda internet bağımlılığı neyi işaret eder?

Bağımlılık kişinin hayatında var olan bir boşluğu doldurur. Bu sebeple bağımlılıkla mücadele etmek için öncelikle o boşluğu tespit etmek gerekir.

Zeynep Tatarer

Çocuğunuz uzun saatler bilgisayar, tablet vb. araçların başında vakit geçiriyor olabilir. Özellikle de okul döneminin tamamlanmasıyla birlikte günlük internet kullanımında bir artış gözlemliyor olabilirsiniz. İnternetin doğru kullanıldığı takdirde hayatı kolaylaştırdığı kabul edilmekle birlikte uzun süreli kullanımda pek çok sıkıntıya sebep olduğunu sayısız kaynaktan görmüş ve duymuşsunuzdur. Peki bu durumda internet kullanımını sınırlandırmak için neler yapılabilir?

İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki bağımlılık kişinin hayatında var olan bir boşluğu doldurur. Bu sebeple bağımlılıkla mücadele etmek için öncelikle o boşluğu tespit etmek gerekir. Özellikle çocuklarda tatil döneminde internet kullanımının artması da bu durumla ilişkilidir. Boş zamanlarını nasıl değerlendireceğini planlayamayan çocuk anlık haz duyduğu internete yöneliyor olabilir. Bu yüzden çocukların ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak gerekir. “Oğlum bırak artık şu tableti!” diye çocuğa seslenildiğinde çocuk tableti bıraktığında ne yapacağını bilmiyorsa sizi duymayıp oyuna devam etmeyi tercih edebilir. Bağımlı olduğu nesnenin yerini dolduracak herhangi bir faaliyeti seçenek olarak sunmak sadece bırakmasını söylemekten daha faydalı olacaktır. Bu noktada her anne-baba çocuğunu en iyi kendisi tanır. Belki birlikte bir kek pişirmek ya da satranç oynamak onun hoşuna gidecektir. Çocuğunuzun nelerden hoşlandığı konusunda bir beyin fırtınası size yardımcı olacaktır.

Ayrıca yine ilgi ve yetenekleri doğrultusunda herhangi bir spor veya sanat dalıyla uğraşmasını desteklemeniz çok iyi olacaktır. Böylelikle gününü aktif bir şekilde değerlendirme, yeni arkadaşlarla tanışabilme ve enerjisini boşaltabilme fırsatı yakalayacaktır. Bu da teknolojik oyunlara olan ilgisinin azalmasına katkıda bulunacaktır.

Bunlara ek olarak çocuktaki boşluğun ruhsal bir boşluk olabileceğini de hatırlatmak gerekir. Çocuğunuz belki de evde sohbet edeceği, konuştuğunda onu dinleyen, onunla hoş vakit geçirmeye açık kimseyi bulamadığından bu boşluğu bilgisayar oyunlarıyla dolduruyor olabilir.  Birçok oyun, farklı noktalardan oyuna girenlerle sohbet edebilme fırsatı sunuyor. Orada sözünün geçtiği, kabul gördüğü, oyun vs. kazandığında takdir edildiği bir ortamı varsa gerçek dünya onun için çekici gelmeyebilir. Bu aşamada aile bireylerinin çocuğun oyunda sağladığı bu kazançlara ihtiyaç duymamasını sağlaması gerekir. Konuşurken gözlerinin içine bakarak, iyi yapabildiği şeyleri fark ederek, onu kabullenerek işe başlayabilirsiniz.

Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

instagram.com/psikologzeyneptatarer

 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar