Zihninizde sizinle konuşan biri mi var?

Zihninizde sizinle konuşan, size cevap veren bir veya daha fazla iç ses mi var? O halde Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu-DKB yazdıklarımızı mutlaka okuyun.

Zeynep Tatarer

Zihninizde sizinle konuşan, size cevap veren bir veya daha fazla iç ses mi var? Çocukluğunuzun belli bir dönemini hatırlayamıyor musunuz? Uzun uzun hayallere daldığınız oluyor mu ya da ayna karşısında konuşmalarınız? Bazı günlerde neşe içinde coştuğunuz bazense öfkeden deliye döndüğünüz…

Bu ve benzeri belirtiler Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) ya da bilinen adıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu’na işaret ediyor olabilir!

DKB genellikle yaşanan bir travma sonrasında kişinin vaziyetin ağırlığını kaldıramaması sonucunda zihninin bölünmesidir. Özellikle çocukluk çağında maruz kalınan bir travma zihnin istemsiz olarak parçalanmasına sebep olur. Yaşanan travmanın yalnızca fiziksel ya da cinsel şiddet içermesi gerekmez. Bir çocuğun uzun süre yalnız kalması, anne babasının çatışmasına şahit olması ya da çocukken geçirdiği bir ameliyat bile travmatik etki yaratabilir. Zihin yaşadıklarını kaldıramadığında bir nevi savunma mekanizması olarak o durumla baş edebilecek kimlikler geliştirir. İlk etapta ihtiyaç üzerine bölünen zihin tedavi edilmediği sürece zaman içerisinde bölünmeye devam edebilir. Kişi parçalanmış zihninde sürekli bir mücadele, bir karmaşa varmış gibi hisseder. Kişi zihninde yarattığı kimliklerden birinin bedenini ele geçirmesiyle birlikte o kimliğin karakter, hafıza veya demografik özelliklerine bürünür. Kimlik değişimlerine bağlı olarak kişi bir gün iş arkadaşlarına özgüveni yüksek, işinde başarılı, zeki bir tablo çizerken başka bir gün tembel, söyleneni anlamayan, organize etme ve yürütme becerisi düşük bir tablo çizebilir.

Kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kişinin özel, sosyal, akademik ve iş hayatında pek çok bozulmaya sebep olabilir.

Bu çarpıcı tablonun yanında sevindirici haber ise Şizofreni ya da Demans gibi biyolojik payın fazla olduğu pek çok rahatsızlığın aksine DKB psikoterapiyle tam iyileşme gösterebilen ve ilaç kullanmayı gerektirmeyen bir hastalıktır. Kendinizde veya çevrenizde bu tür belirtilerin olduğunu fark ettiğinizde en yakın zamanda bir uzmandan yardım almanınız gerekmektedir.

Psikolog Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.
instagram.com/psikologzeyneptatarer

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar