Emzirme dönemi tamamlanırken nelere dikkat edilmelidir?

Emzirme ne zaman ve nasıl bırakılmalı? Çocukların psikososyal gelişimi için anne ve babaların dikkat etmesi gerekenleri sizler için yazdım.

Zeynep Tatarer

Anne sütünün fiziksel ve psikolojik saymakla bitmeyecek faydalarını hepimiz gayet iyi biliyoruz.  Zengin içeriğiyle hem çok besleyici hem de hastalıklardan koruyucu mucizevi bir gıdadır. Çocuğun annesiyle emzirme döneminde kurabileceği muhteşem bağ ise psikososyal gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Ancak bu sürecin sonundaki önemli bir konu da emzirmenin ne zaman ve nasıl bırakılması gerektiğidir.

Yapılan araştırmalara göre bebeğin ilk 6 ay boyunca tek gıdasının anne sütü olması gerekmektedir. Ardından çocuğun gelişimi için ek gıdalara başlanması önerilir. Yaklaşık olarak çocuk 2 yaşına geldiğinde ise emzirmenin sonlandırılması beklenmektedir. Fakat bu süreç pek çok anne çocuk için göründüğünden daha zor ilerleyebiliyor.

Bu konuyla alakalı ilk dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun ve annenin sonlandırma için hazır olmasıdır. Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır. Çocuğunuzun emme isteğini takip edin. Size gönderdiği sinyallere dikkat verin. Talebinde azalma olduğunda, normalde emmek istediği saatte unutup yanınıza gelmediğinde takibe başlayabilirsiniz. Bu durum çocuğunuzun emmeyi bırakma sürecine girdiğini gösterir.

Bu etapta sizin kendinizi hazır hissetmeniz de gerekiyor. Emzirmek ne kadar çocuğun temel ihtiyacı olsa da annenin de çocuğuyla vakit geçirdiği çok özel bir zamandır. Bunu bırakmak pek çok anneye oldukça zor geliyor. Sizde bu konuda zorlananlardansanız emzirme davranışı olmadan da çocuğunuzla özel vakit geçirebileceğinizi unutmayınız. Her emzireceğiniz saatte çocuğunuzun yanına gidin. Ona sarılarak veya onu öperek de ten teması sağlayabilirsiniz. Ya da onunla eğlenceli bir oyun kurup yine size özel ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Bunların yanında bir de yaşı geçmesine rağmen emmeyi bırakmak istemeyen, beklenen sinyalleri vermeyen çocuklar da var. Bu durumda çocuğu zorlamak kötü sonuçlar doğurabilir. Kendisine zaman tanıyın. 2 yaşına basan her çocuğun bir gecede sütten kesilmesi farz değildir. Onu bu fikre alıştırmaya çalışın. Bunun için de sadece konuşmak yeterli olmayabilir. Kendisine bunu oyun oynayarak anlatmayı deneyebilirsiniz. Lego kutusunu boşaltıp “Bugünden itibaren her gün bu kutuya bir lego atacağız. Kutunun ağzı tamamen dolduğunda emzirme dönemini tamamlamış olacağız.” diyerek bu süreci somutlaştırabilirsiniz. Zira o yaşlarda bir çocuğun zaman algısı bizimki gibi değildir. Bu açıklamayı yaparken “Bitmek, son bulmak, tükenmek” gibi olumsuz duygular çağrıştıran kelimeleri kullanmaktan kaçınmanızda fayda var. Bunun sadece bir geçiş olduğunu ve annesi olarak hep yanında olacağınızı anlamasını sağlamalısınız. Bu sırada emzirdiğiniz saatleri dolduracak meyve vs. gibi alternatif besinler iyi olabilir. Tüm bunlara rağmen süreç bazı çocuklar için zorlayıcı olabilir. Çocuğunuzun bu aşamada sizin kararlı olduğunuzu hissetmesi gidişatı kolaylaştıracaktır.

Sonuç olarak çocuğu anne sütünden ayırma, çocuğu anne sütüyle beslenme kadar önemli bir süreçtir. Bu süreci hem annenin hem de çocuğun sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için her iki tarafın da hazır olması elzemdir. Doğru zamanın yakaladıysanız ve uygun yöntemlerin kullanıldıysanız bu sürecin sorunsuz şekilde tamamlanması beklenir. Tüm bunlara rağmen ciddi problemler yaşıyorsanız, emmeyi veya emzirmeyi bırakamamanın altında farklı sorunların olduğunu gösterebilir. Bu aşamada konuyu uzman bir kişiye danışmanız faydalı olacaktır.

Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

instagram.com/psikologzeyneptatarer

 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar