Sana bir kardeş geliyor!

Çocuğumuzun kardeşiyle sıcak ve samimi bir ilişki kurmasına yardımcı olmak için neler yapabiliriz?

Zeynep Tatarer

Kardeş ilişkilerini ele alan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki sağlıklı bir kardeş ilişkisinin çocukların psikososyal gelişimine oldukça önemli katkıları var. Olumlu kardeş ilişkisine sahip çocukların akranlarıyla da iyi ilişki kurmalarının kolay olduğu ve özsaygılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan olumsuz kardeş ilişkisinin, endişe ve depresif duygu durumla ilişkisi olduğu ortaya konmuştur.

Hiçbir anne baba çocuklarının arasında çatışma yaşanmasını ve çocuklarının araştırmalarda bahsedilenlerin negatif tarafında kalmalarını elbette istemez. Peki bu durumun önüne geçip çocuğumuzun kardeşiyle sıcak ve samimi bir ilişki kurmasına yardımcı olmak için neler yapabiliriz?

Eve yeni bir üyenin dahil olmasıyla birlikte tüm aile bireylerinin eski alışkanlıklarını gözden geçirdiği, yeniliklere ayak uydurmaya çalıştığı bir dönem başlar. Çocuk için bu dönem oldukça güç bir süreç olabilir. Süreci kolaylaştırmak için kardeşi henüz dünyaya gelmeden kendisine onun kavrayabileceği şekilde bilgi verilmelidir.  Bebeğin doğduğunda pek çok ihtiyacının olacağını, bu sebeple onunla annesinin ilgilenmesi gerekeceğini ancak büyüdükçe kendisi için iyi bir oyun arkadaşı olabileceğini söylemek gerekir. Bu bilgilendirmede “Biz kardeşinden çok seni seveceğiz, ya da seni de onun kadar seveceğiz" gibi söylemlere yer vermemelisiniz. İyi niyetle söylenen bu cümleleri yakından incelediğinizde birer kıyas cümleleri olduğunu göreceksiniz.

Kardeşi dünyaya geldiğinde çocuk için oldukça ilginç bir hadise meydana gelmiştir. Tuhaf görünüşlü, kırımızı mı kırmızı, eli ayağı buruşuk merak edilesi biri gelmiştir evlerine. Çocuğunuzun bu aşamada merakını gidermek için sizin kontrolünüzde bebeği keşfetmesine olanak tanıyın. Yeni doğan bebeğe zarar gelir endişesiyle koruma içgüdünüzle çocuğunuzun kardeşine yaklaşmasına, dokunmasına, incelemesine izin vermeyip onu uzak tutarsanız aralarına nifak tohumunu kendi ellerinizle ekmiş olursunuz. Bebeğin gözlerini keşfetmeye çalışan çocuğunuza “Bebeğin gözlerinden elini çek" demek yerine “Onun gözleri çok hassas ama istersen kulaklarına dokunabilirsin" demek yerinde olacaktır. Sizin gözetiminizde onunla konuşmasına, uyurken onu izlemesine, bir süre sonra kucağına almasına müsaade etmek aralarında sıcaklık yaratmak için yapılabileceklerdendir.

Bunların yanı sıra yapabileceğiniz başka bir şey ise bir zamanlar çocuğunuzun da tıpkı kardeşi gibi minik bir bebek olduğunu ve kendisini büyütmek için de kendisiyle ne kadar ilgilendiğinizi kendisine göstermektir. Bunun için bebeklik fotoğraflarını, bebekken giydiği tulumları, oynadığı çıngıraklı oyuncakları bulup kendisine gösterebilirsiniz.

Başka önemli bir konu da yapabileceklerimizle değil yapamayacaklarımızla alakalıdır. Bebeğin hayatınıza girmesiyle birlikte bazı alışkanlıklarınız elbette değişecektir. Davranışlarınızdaki bu değişimleri bebeği öne sürerek açıklamaktan kaçının. Siz bebeği yıkarken elinde boya kalemleriyle boyama yapmaya gelen çocuğunuza, “Bebeği yıkıyorum, şimdi olmaz” demek yerine “Şu an iki elim de dolu olduğu için seninle boyama yapamam” diye ifade etmek, durum doğrudan bebekle alakalı da olsa çocuğunuzda her olumsuz şeyin sebebinin bebek olduğu algısının yerleşmesine engel olacaktır. Bu küçük kelime oyunları sayesinde çocuğunuzun odağını bebekten alıp davranışın kendisi üzerine taşırsınız.

Son olarak tüm bu çabalarınıza rağmen uzun bir süredir evin tek ilgi odağı olan çocuğunuz için artık annesine, babasına, belki çok sevdiği arabasına ortak olacak birini kabullenmenin ne kadar zor bir durum olabileceğini unutmamalısınız. Bu duruma alışabilmesi için ona zaman tanımalı, süreç içerisinde zorlandığı durumlarda onun duygularını kabul edip ona destek olmalısınız.

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar