Varanasi gezi notları

Varanasi gezi notları

Armağan Karagöz

Hindistan'ı ziyaret eden herkese mutlaka Varanasi'yi görmelerini öneririm. Hindistan’da gezi başlangıç noktanız Varanasi olursa ve daha öncesinde bu gibi yerlere alışık değilseniz ilk anda ürkütücü gelebilir. Bu şehre gelenler, ya çok sever ya da bi daha görmek istemeyebilir. Kendi adıma söylemem gerekirse, Varanasi, bir kez daha görmeyi çok arzu ettiğim yerdir.

Varanisi

Hindistan’ın kutsal şehri Varanasi, Benares ve Kashi adlarıyla da bilinir.

Varanisi

Varanasi, dünyanın yaşayan en eski şehirlerinden biridir.

Varanisi

Tarihi dokuyu şehrin her yanında görmeniz mümkündür.

Varanisi

Bana göre Varanasi, karmaşa, renk ve zamanda geçmişe yolculuktur.

Varanisi

Varanasi tarihi bir şehir olması yanında dindar Hindular için önemli bir hac merkezidir ve Hinduizm’de kutsal sayılan Ganj Nehri’nin yanında yer alır.

Varanisi

Hinduizm inancına göre, Ganj Nehri, dağ Tanrısı Himalaya’nın kızı görülen tanrıça Ganga’dır ve bu nedenle kutsaldır.

Varanisi

Varanasi, kutsal sularda günahlarından arınmak, ölülerini onurlandırmak için yakmak, hasta ve yaşlıların da burada ölmek umuduyla geldikleri manevi bir şehirdir. Ekonomik durumları iyi olup, burada ölmeyenler de yakılmak ve külleri Ganj Nehri’ne atılmak üzere yakınları tarafından buraya getirilir.

Varanisi

Hinduizm’de burada ölen ve yakılanların, külleri Ganj Nehri’ne dağıldığında, mokşa’ya (ölüm ve yeniden doğum çemberinden kurtuluş yani özgürlük kavramı) kavuşacağına ve reenkarnasyon döngüsünden kurtulurak ruhun doğrudan cennete gideceğine inanılır.

Varanisi

Varanasi'de yakılmak, ulaşılabilir en yüksek seviyedir. Şehirde ölenler, Ganj Nehri boyunca var olan ghatta yakılır. Nehirde 24 saat boyunca yüzlerce kişi yakılır ve ardından da külleri Ganj Nehri’ne bırakılır. Ölen kişinin cesedi, rengarenk kefene sarılı şekilde, omuzlarda taşınarak Ganj Nehri ghatına getirilir.

Varanisi

Hamile kadınlar ve çocuklar yakılmadan, dibe batmalarını sağlamak için iplere bağlı bez ve taşlarla nehre atılır. Yılan sokması sonucu zehirlenen ya da çiçek hastalığı sonucu ölenler yakılmaz ve sala konularak Ganj Nehri’ne bırakılır. Ganj Nehri'nde kayıkla güne başlamak, izleyenler için çok çarpıcıdır.

Varanasi

Nehirde yeralan rengarenk teknelerde, güneşin doğuşunu izlemek belki de Varanasi'de yaşayabileceğiniz en ilginç tecrübelerden biridir.

Varanasi

Alacakaranlıkta nehir boyunca yapılan bir tekne gezisinde, insanların nehre inmeleri, ayinleri, kutsamaları gözlemlemek eşsiz bir deneyimdir.

Varanasi

Bu mistik şehirde yapılan tekne gezisinde, Ganj Nehri’nde, günahlardan arınacağındığına inan banyo yapan kişileri ve ritüel olarak ölülerin yakılması görülür.

Varanisi

Bunun dışında traş olanlar, yoga yapanlar, çamaşır yıkayanlar vd. nehir kıyısından gözlemlenir. Ghatlarda, yakılan ölüleri, küllerin nehre atıldığını ama aynı yerde çocukların yüzdüğü, insanların dişlerini fırçaladığı ve banyo yaptığı da görülür. Bazen de yalıçapkını teknenizin üstünde beliriverir.

Varanasi

Ganj Nehri’nin kıyılarında asırlık tapınaklar yer alır.

Varanisi

Şehrin en ilginç kısmı da ghatlarıdır (Ghat:nehre inen basamaklar).

Varanisi

Ghatlar, Ganj Nehri kıyılarına açılır. Yaşamın ve ölümün gözlendiği Ganj Ghat'larında Hindu kremasyonunun da görüldüğü 88 ghat vardır.

Varanisi

Hindular, Ganj Nehri'nde yıkanıldığında, günahların silinerek, cennete gireceklerine inanır.

Varanisi

Bu mistik şehri, belki de bu kadar ilginç kılan, çocuk oyunlarından, insanların banyo yapmasına, ölü vücutlarının yakılmasına kadar tüm ritüellerin, nehir boyunca ghatlarda açık şekilde ortaya konması ve ölüm ile yaşamın bir arada gözlenmesidir.

Varanisi

Varanasi’de gün batımında da tekne turları yapılmaktadır.

Varanisi

Ganj Nehri’nde yüzen inekleri de görebilirsiniz.

Varanisi

Ganj Nehri,dünyanın en pis nehirlerinden biridir. Kirliliğin başlıca nedenleri arasında arıtılmamış atık su kaynakları gelir ayrıca Hintliler, hediye olarak gördükleri ne varsa nehre atar, cesetler ve arta kalanlar da içine atılır.

Varanisi

Yetkililerce son yıllarda etkili bir şekilde, Ganj Nehri’ni temizlemek için çalışmalar devam etmektedir ancak halen nehir kirlidir.

Varanisi

Varanasi’de, ölü vücutların yakıldığını izlemek mümkündür ama ölülere saygısızlık olduğu için fotoğraf çekilmesi istenmez. Tütsü çubukları ve yanmış odun kokusu ghatlar boyunca her yerde hissedilir. Ölülerin yakılmasında, güzel kokulu olduğu için çoğunlukla ve imkanlar ölçüsünde sandal ağacı tercih edilir.

Varanisi

Ganga Aarti (dua töreni) akşam saatlerinde Dashaswamedh Ghat'ta gerçekleşir. Hint mitolojisine göre, Varanasi’nin koruyucu tanrısı Shiva onuruna her gece tören düzenlenir. Tören rahipler tarafından gerçekleştirilir. Çan, davul, kandil ve zil sesleriyle birkaç rahip tarafından yapılan ritüelleri içeren koreografi ile süslenen bir gösteridir.

Varanisi

Bu tören her akşam yaklaşık bir saat sürer.

Varanisi

Varanasi’de, ipeğin dokunduğu atölyelerde, eşarplar, yatak örtüleri ve kilimler üretilir.

Varanisi

Bu yerlerin bazıları ziyaretçilere açıktır ve sariler dahil, ipek alışverişi yapmak mümkündür. Ancak,sahte ipek veya ipek karışımından yapıldığını anlamak için kontrol ettiğinizden emin olunmalıdır.(Gözlemlediğim kadarıyla, diğer şehirlere göre Varanasi, bu alışverişe en uygun yerdir) Varanasi’de, sokaklar genellikle kalabalık ve telaşlıdır.

Varanisi

Otobüs, araba, motorsiklet, tuk tuk ve diğer ulaşım araçları ve korna sesleri alışık olmayanlar için rahatsız edicidir. Bu karmaşa arasında, çılgın bir tuk tuk şöförüne denk gelirseniz, heyacanı da seviyorsanız tam yerindesiniz demektir.

Varanisi

Trafikte, yollarda, kutsal sayılan inekleri de görmek mümkündür. Varanasi'nin etrafında serbest dolaşan çok fazla inek vardır.

Varanisi

Küçük dükkanlar, tapınaklar ve sokak yemekleri ve tezgahlarla dolu dar sokakları görülmeye değerdir.

Varanisi

Varanisi

Ancak, deneyimsiz gezginler için zorlu bir destinasyondur.

Varanisi

İzin istendiğinde, fotoğraf çekilmesinden rahatsız olmayan kişiler olduğu gibi aşırı tepki verenlere de denk gelebilirsiniz.

Varanisi

Varanisi

Sokak aralarında, karşınıza sadece maymun, inek, keçi çıkmaz bazen de sincap çıkabilir.

Varanasi

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar 1 yorum