Spora kaç yaşında başlanmalı? 40 yaş sonrası iş işten geçti diyorsanız...

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayan spor yapmak her ne kadar erken yaşta başlanması gerekse de 40 yaş sonrası için hala geç değil!

Spora kaç yaşında başlanmalı? 40 yaş sonrası iş işten geçti diyorsanız...

Düzenli spor yapmak insan sağlığını bir çok yönden olumlu olarak etkiliyor. Her ne kadar uzmanlar spor yapmayı hayatımızda alışkanlık haline getirilmesi gerektiğinin altını çizse de birçoğumuz spor yapmak için yaşın geçtiği düşüncesi ile vazgeçiyoruz. Ancak spor yapmanın ve spora başlamanın bir yaş aralığının olmadığını belirten Fulya Ayak Cerrahi Merkezi Kurucusu Op. Dr. Selim Muğrabi, 40 yaşından sonra spora başlamak etkili olur mu? Yaşın ilerlediği dönemlerde yapılan spor sağlığı olumsuz etkiler mi? gibi sorulara yanıt verdi. 

40 Yaş Civarında Spora Başlayan Biri Nelere Dikkat Etmeli?

Adım adım spora giden yol belli aslında. Ortopedik muayene, kardiyolojik muayene, diyet. Bunların yaptırdıktan sonra artık detay testler yaptırılıp, performansı ölçmek, arttırmak için testler devreye giriyor. Bunların içinde oksijen seviyesini ölçtürmek gibi detay işlemler var.

40 Yaşına Kadar Hiç Spor Yapmayan Biri Spora Başlayınca Vücutta Neler Olur?

İlginç bir veri var, 40 yaşından sonra spor yapmaya başlayan insanlar, normalden daha az sakatlanıyor. Çünkü o yaş civardaki insanlar, öğrenmeye açık ve yarışma kapasitelerini öğrenerek arttırmaya hevesliler. Bu da tedbirli olmalarını getiriyor. Gençler hırslı ve düşünmeden hareket edebiliyor. Bu da sakatlanmalarını kolaylaştırıyor. 40 yaş üstü insanlar, kendilerine çok iyi bakıyorlar ve az sakatlanıyorlar. Bu insanların az sakatlanma yöntemlerini ortaya çıkarıp, gençlere örnekleme olarak sunacağız.

Sadece sakatlanma da değil, diğer hastalıklara yakalanma riskleri de az. İyi öğren ve az sakatlan yöntemi nasıl uygulanır bunu araştırmak gerekiyor. Iron yapan insanların yaş ortalaması yüksektir mesela. Mental ve fiziki olarak kendilerini daha iyi hazırlıyorlar. Elbette sporu bilinçli yapanlardan söz ediyorum. Çünkü bilinçli yapmaya karar verdiğinde biri, bunu özel bir eğitmen vasıtasıyla, beslenmesi, uyku düzenini ayarlayarak yapıyor.

Detay Testler Neler?

Dolaşımda olan oksijenin ne kadarını kullandığını ölçen bir sistem var. Oksijen kullanımı her açıdan önemli. Normalde bu değer yüzde 25’lerde, spor yapanlarda yüzde 50’lere ulaşıyor. Ironman’lerde yüzde 75’lere yükseliyor. VO2 max seviyesi önemli. Bu seviyen iyi değilse, sakatlanma, hastalanma sıkıntıları yaşıyorsun. Gençliğinde spor yapmış biri ara verse de, spora kolay dönüyor. Daha kolay yanıt alıyor. Hiç spor yapmamak başlamamak için bahane değil.

Yorumlar