Gebelik sarılığı belirtileri kaşıntıları sakın hafife almayın!

Gebelik sarılığı belirtilerini mutlaka öğrenin. Gebelikte kaşıntı nedenlerinin başında gelen gebelik sarılığının tedavisi ve detaylarını sizleri için derledik.

Gebelik sarılığı belirtileri kaşıntıları sakın hafife almayın!

Hamilelikte vücudunuzda kaşıntı oluyorsa ve bu kaşıntılar özellikle hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkıyorsa mutlaka bir doktora başvurun. Zira gebelik sarılığının en yaygın belirtisi şiddetli kaşıntı. Gebelik sarılığının belirtisi olan kaşıntıyı dikkate almamak ise karaciğer kaybına varan ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Gebelik sarılığı tedavisi nasıl yapılır, gebelik sarılığı bebeğe zarar verir mi, gebelik sarılığı ne zaman geçer, nasıl beslenmek gerekir? Genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanabilen gebelik sarılığı ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Memorial Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Namlı Koç verdi. 

GEBELİK SARILIĞI NEDİR NEDEN OLUR?

Gebelik sarılığı, sarılık ve kaşıntıyla kendini gösteren safra yolu rahatsızlığıdır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hamilelik boyunca yaşanan hormonal değişimler, genetik nedenler ve selenyum eksikliği gebelik sarılığına yol açabilmektedir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında östrojen hormonu ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Bu dönemde vücudun gereğinden fazla bilirübin üretmesi veya gebeliğe bağlı kolestaz yani safra akımının durması gebelik sarılığına zemin hazırlayabilmektedir.

DAYANILMAZ KAŞINTILAR YAŞANABİLİR 

Gebelik sarılığının, ciltte sarılık yaşanmadan sadece şiddetli kaşıntı ile de kendini gösterebileceği unutulmamalıdır. Genellikle avuç içleri, ayak tabanlarından başlayıp, kol, bacak ve gövdeye yayılan kaşıntılar geceleri artmaktadır. Kuru kaşıntı gibi başlayıp deride izler bırakabilmektedir. Kaşıntının az olduğu ve sarılığın görülmediği durumlarda gebelik sarılığı fark edilmeyebilir. Gebelik boyunca yapılan rutin testlerde karaciğer enzimlerinde yaşanan yükseklikler göz ardı edilmemelidir.

GEBELİK SARILIĞINDA TEDAVİ ÇOK HAYATİ

Genellikle hayati tehlikeye neden olmayan gebelik sarılığı ailevi kolestazı olan kişilerin çocuklarında daha fazla yaşanmaktadır. Teşhise rağmen gebelik sarılığına müdahale edilmezse anne adayının karaciğerinde yüksek hasara neden olarak ilerde daha ciddi rahatsızlıklar yaşanmasına zemin hazırlayabilmektedir. Gebelik sırasında yaşanan şiddetli ya da hafif kaşıntıların dikkate alınması karaciğer sağlığı bakımından çok önemlidir.

GEBELİK SARILIĞI NE ZAMAN GEÇER?

Doğumu takip eden 40 gün içinde genellikle kendiliğinden düzelebilen gebelik sarılığının tedavisinde kaşıntı giderici ve enzimleri kontrol altına alan ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviye rağmen enzimler düşmezse anne adayının karaciğerini korumak için erken doğuma gidilebilmektedir. Erken doğum için bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanması önemlidir.

GEBELİK SARILIĞI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

Son yıllarda yapılan çalışmalar genetik ve hormonal nedenlerin yanında selenyum eksikliğinin de gebelik sarılığına neden olduğunu göstermektedir. Bu nedenle gebelik boyunca selenyum bakımından zengin besinler tüketmek önemlidir.

Brezilya cevizi veya kestanesi
Yumurta
Peynir
Ayçiçeği çekirdeği
Yulaf
Kayabalığı, tonbalığı, ringa balığı, somon balığı, kalamar veya ahtapot
Kırmızı et, tavuk, hindi ve ciğer
Chia tohumu
Mantar gibi besinler selenyum bakımından zengindir.

Yorumlar