Uçuk nasıl geçer işte en etkili kremler ve doğal tedavi yöntemleri

Uçuk neden olur nasıl geçer? Düğün, iş görüşmesi vs... En önemli günlerde ortaya çıkan uçuk hepimizin kabusu. Peki uçuk nasıl geçer, ne sürülür işte çözümler.

Uçuk nasıl geçer işte en etkili kremler ve doğal tedavi yöntemleri

Uçuktan muzdarip olmayan yoktur heralde. Hayatınızın en önemli günlerinin beklenmeyen sürprizi olan uçuk nasıl geçer, neden olur, uçuğa ne sürülür sorularının yanıtlarını aramayanımız da yoktur. Bir kere çıktımı bir daha kolay kolay kurtulmamızın mümkün olmadığı uçukları çabuk geçirmenin yolları ile uçuksuz bir hayatı mümkün kılan önlemleri siz elmaelma.com okurları için derledik. Haberimizde uçuk için ilaçları ve kremleri kullanmak istemeyenler için etkili bir kaç doğal uçuk geçiren yöntem de bulduk. Uçukla mücadelenin etkili olması ve uçuğu hızlıca geçirebilmek için öncelikle uçuk neden olur sorusunun yanıtını detaylıca okumanızı öneririz. Zira uçuğun oluşma nedenini bilmek onunla mücadelenin silahlarını da beraberinde getiriyor.

NEDEN UÇUK ÇIKAR, UÇUK NEDEN OLUR?

Uçuk neden olur sorusunun yanıtı Herpes Simpleks adlı bir virüstür. Bu virüs hemen hemen herkesin vücudunda var. Ancak onları öldürmek ve tamamen vücut dışında bırakmanın bir yolu yok. Çünkü virüsler doğaları gereği çoğunlukta uykuda olan, uygun ortam oluştuğunda ise uyanıp bizi hasta eden organizmalardır. Bu nedenle uçuk virüsü Herpes Simpleks'te sağlıklı ve bağışıklık sisteminizin güçlü olduğu dönemlerde uykuya yatar. Siz ne zaman hastalanır, heyecanlanır, korkar yada bağışıklık sisteminizi aniden zayıflatacak bir durumla karşılaşırsınız o zaman uyanır ve kendini size göstermeye başlar. 

UÇUK BULAŞIR MI?

Ben de hiç uçuk çıkmaz diye sevinmeyin. İçeride bir yerde doğru zamanı bekleyen bir uçuk virüsü olabilir. Uçukla tanışmanız bir öpüşme, sarılma anıyla da gerçekleşebilir. Zira uçuk virüsü bilinen en bulaşıcı virüs türlerinden biridir. Bir küçük öpücük ve basit bir temas sizi de Herpes Simpleks virüsü sahibi yapabilir. Özellikle bebekler için uçuk bulaşması ölüme neden olabilen bir risktir. Bu nedenle çevrenizde yenidoğan bir bebek varsa uçukluyken sakın ona yaklaşmayın, temas etmeyin. Uçuğu olan diğer kişileri de bebeklerden uzak tutun. 

UÇUK NEDEN HEP AĞIZ VE ÇEVRESİNDE ÇIKAR?

Uçuklar çoğunlukla vücutun sinir sisteminin geçtiği hassas noktalarda çıkar. Uçuğun en çok görüldüğü yerlerden biri olan ağız ve çevresi de sinir iletimi bakımından oldukça aktif bir bölgedir. Hassasiyeti nedeniyle uçuk virüsleri için de ideal yerlerdir.

UÇUK BELİRTİLERİ 

Uçuklar öncelikle hafif yanma ve kaşınma hissiyle başlar. Ardından içi su dolu minik kesecikler oluşmaya başlar. Uçuğun yayılması ise bu keseciklerin patlayarak virüsün hava ile temasıyla gerçekleşir. Yayın virüsler yüzeye çıktıkları yerde büyük yaralara neden olurlar. 1 hafta ila 10 gün arasında süren uçuklar en son kabuklanarak yok olurlar. 

UÇUK ÇIKMASINA NEDEN OLAN YAYGIN DURUMLAR

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi uçuk çıkmasının en yaygın nedeni zayıflayan bağışıklık sistemidir. Hayatımızın bazı dönemleri bağışıklık sistemimiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu etkilerin bazıları şöyle:

ATEŞLİ HASTALIKLAR: Hayatımızda en az bir kez ateşli hastalıkla birlikte uçuk çıkarmışlığımız vardır. Ateşli hastalıklar adı ne olursa olsun bağışıklık sistemimizi en çok zorlayan sağlık durumlarıdır. Ateşli hastalık sırasında zayıflayan bağışıklık sistemi ve ateşe neden olan hastalıkla mücadele zorluğu uçuk virüsünün uyanmasının en yaygın nedenidir. Özellikle solunum yolu hastalıklarında burun ve ağızdaki akıntı da virüsün uyanıp yayılmasına neden olabilir. Ağızda çıkan bir uçuk enfeksiyonlu vücuz salgıları nedeniyle burun ve çevresine kadar yayılabilir. 

YORGUNLUK: Sık sık uçukla mücadele ediyorsanız kendinize çok yorgun olup olmadığınızı mutlaka sorun. Sürekli fiziksel efor sarf eden, uyku ve beslenme düzeni bozuk insanlar uçuk virüsüyle sık sık mücadele etmek zorunda kalabilirler. Ayrıca yorgun bir vücut uçuk virüsüyle de mücadele edemez hale gelebilir.

UÇUKLU İNSANLARDAN UZAK DURUN: Vücudunda uçuk bulunan insanlardan uzak durum. Özellikle dudak çevresinde uçuk olan insanlarla öpüşmeyin. Dışarıdan alınan yeni virüsler sizin de uçuk çıkarmanıza neden olabilir. Aynı şekilde uçuk olan kişinin kişisel bakım malzemelerini de kullanmayın. 

REGL DÖNEMLERİ: Kadınların kan kaybı nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıfladığı regl dönemleri de uçuk virüslerinin en çok sevdikleri dönemdir. Bu döneme bir de yorgunluk, hastalık gibi diğer etkenler eklendiğinde virüsler hızla uyanabilir. Bu dönemlerde dinlenmeye ve doğru şekilde beslenmeye dikkat etmek uçuktan korunma sağlayabilir. 

SOĞUK HAVA VE AŞIRI GÜNEŞ: Ne zaman tatile çıksam uçuk çıkıyor! Bu cümle size tanıdık geldiyse üzülmeyin yalnız değilsiniz. Zira aşırı soğuk hava ve güneşle fazla temas da uçuk virüslerini uyandırır. Bunun nedeni soğuk havanın bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisi ve güneşin cilt direncini düşürmesi. 

UÇUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uçuk tedavisi için kimisi tıbbi kimisi doğal bir çok yöntem var. Ancak bu yöntemlerin hiç biri tam olarak uçuk virüsünden kurtulmanızı sağlamayabilir. Uçuk tedavilerinin çoğu semptomların giderilmesi, bir an önce uçuk yarasından kurtulmanız amacıyla tasarlanmıştır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar bağışıklık sistemi güçlendirilen kişilerin daha az uçuk çıkardığını da kanıtlamıştır. Eğer çok sık, büyük ve ağrılı uçuklar çıkarıyorsanız, uçuklar sadece dudağınızda değil sırtınızda, koltuk altlarınızda ve genital bölgenizde de çıkıyorsa o zaman bir uzmana danışmanız ve bağışıklık sisteminizi güçlendirici tedaviler almanızı tavsiye ederiz. 

Bunların dışında yaygın olarak kullanılan uçuk tedavilerinden bir kaç örnek şöyle: 

UÇUK KREMLERİ: Piyasada birbirinden farklı tür ve fiyatlarda uçuk kremleri bulmak mümkün. Ancak krem deyip geçmeyin. Uçuk kremi kullanacaksanız mutlaka bir uzman önerisi alın. Uçuk kremlerini prospektüslerindeki uyarılara ve doktorunuzun tavsiye ettiği dozlarda kullanın. Piyasada öne çıkan uçuk kremlerinin bazılarının isimleri ve detayları şöyle:

Zavirax: Krem ve sprey türünde iki farklı çeşidi bulunur. Genelde en çok krem olarak kullanılır.

Virosil: Herpes simpleks virüsüyle savaşmak için son derece etkili bir kremdir.

Herplair jeli: Lezyonların tedavisi için kullanılır.

Acyl: Etkili ve ucuz bir krem olması sebebiyle çok tercih edilir.

Vectavir: Novartis firması tarafından üretilen ve uçukla mücadele için kullanılan bir üründür.

Bepanthen plus: Uçuk çıkmadan önce kullanıldığında ya da hastalık geçmeye başlandığında fayda gösteren bir kremdir.

UÇUK TEDAVİSİNDE BİTKİSEL YÖNTEMLER

SARIMSAK: Mutfaklarımızda her derde deva ürünlerin başında gelen sarımsak da uçuk tedavisinde kullanılan en yaygın bitkisel yöntemdir. Sarımsakta bulunan 'allisin'  maddesi vücuttaki enfeksiyonlarla mücadelede güçlü bir silah. Bu virüslerin bastırmak için de geçerli. Sarımsağı hem uçuk çıkmaması için hem de uçuk çıktıktan sonra kullanabilirsiniz. Uçuk çıkmasın istiyorsanız sarımsağı mutlaka beslenmenizin bir parçası haline getirin. Eğer uçuk çıktıktan sonra uçuğu söndürmek için sarımsaktan faydalanmak istiyorsanız bir diş sarımsağı ezerek macun kıvamına getirin ve uçuklu alanın üzerine sürüp bekleyin. Ancak uyaralım. Sarımsaklı uçuk tedavisi hem kokusu hem de yarattığı yanma hissi nedeniyle sizi rahatsız edebilir. Dudak dışında büyük bir alanda uçuk sahibiyleseniz sarımsakları dikine ikiye bölerek bölgenin üzerine koyup, sarabilir bir gece bekletebilirsiniz.

DİŞ MACUNU: Diş macunuyla uçuk tedavisi tartışmalı bir konu olsa da deneyen ve iyi sonuçlar aldığını söyleyenler çok. Diş macunuyla uçuk tedavisinin esprisi macunun içindeki bazı maddelerin yarayı kurutucu özellik göstermesi. Aynı zamanda deride kalın ve kuru bir tabaka yaratan diş macunları yaranın ve uçuk virüsünün hava ile temasını keser. Bu durum virüsün daha hızlı uykuya geçmesine yardımcı olabilir. Yapmanız gereken çok özellikli olmayan basit bir diş macunundan bir parça alın uçuklu bölgeye sürmek.

BAL-SİRKE VE LİMAN-KARBONAT KARIŞIMLARI: Uçuk tedavisinde sıkça kullanılan bal, sirke, limon ve karbonat karışımları da etkili birer çözüm olabilir. Balın içindeki doğal anti-inflamatuarlar ciltteki direnci yükseltip uçuk virüsünü bertarafa edebilir. Aynı şekilde fermantasyon yöntemiyle oluşuturan sirke de virüsler üzerinde etkilidir. Bal ve sirke antiviral özelliklere sahip olduğu için bu ikiliyi karıştırarak pamuk vasıtasıyla lezyonlu bölgeye sürebilirsiniz. Limon ve karbonat ise asitli yapıları nedeniyle uçuk vürislerinin çok da sevmediği ikililerden. Limonu karbonatla karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı lezyonlu bölgeye uygulayın

Yorumlar