Ağırlık çalışması yapmaması gerekenler

Ağırlık çalışması egzersizlerin belki de en iyi sonuç veren bölümlerinden biri. Ancak kas kuvvetini arttıran ağırlık çalışmalarını herkes yapmamalı.

Ağırlık çalışması yapmaması gerekenler

Form tutmak, direnç kazanmak, kas kütlesini artırmak gibi pek çok amaçla fitness salonlarına giderek ya da edindiğiniz gereçlerle evde yapabileceğiniz hareketlerle hayalinizdeki vücuda adım adım yaklaşmanız mümkün. Ancak sağlığınızın kas geliştirme hareketleri ve genel olarak vücut geliştirme yapmanız için uygun olması, tüm bu süreçte oldukça önemli.

KALP VE DOLAŞIM SİSTEMİNE DİKKAT 

Kalıtsal olarak gelen, doğuştan beri var olan ya da yanlış beslenme ve hareketsizliğe bağlı gelişen kalp rahatsızlıklarının tespiti amacıyla alanında uzman hekimlere muayene olmalısınız. Çünkü egzersiz sırasında kalbiniz kaslarınıza  gerçekleştirdiğiniz hareketin hızı ve şiddetine bağlı olarak oldukça yüksek miktarda kan pompalar. Dolayısıyla kalp ya da dolaşım sistemindeki herhangi bir aksaklık, egzersiz sırasında sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Muayene sonucunda elde ettiğiniz veriler doğrultusunda, kişisel antrenörünüzün belirlediği programa sadık kalmalı, serbest ağırlıklarla veya istasyon yapısındaki kas geliştirme aletleri ile antrenman yapmalısınız.

Kalp ve dolaşım sisteminde sorunlarınız varsa şiddetli antrenmanlara girmemeli, yüksek ağırlıklarla ve çok tekrarlı setlerle çalışmamalı, drop set gibi gelişmiş çalışma tekniklerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca yoğun bacak, sırt ve göğüs antrenmanlarından da kaçınmanız yerinde olacaktır; zira bu hareketler kalbinizi yorabilecek niteliktedir. Özellikle ağırlık çalışmak istiyorsanız, çok düşük ağırlıklarla ve az tekrarlarla kaslarınızı zinde tutabilir, gym ve fitness salonlarındaki antrenörünüzün belirlediği çerçevede kas geliştirme hareketleri yapabilirsiniz.

KAS VE EKLEM RAHATSIZLARI 

Spor geçmişiniz varsa veya yaşamınızın herhangi bir evresinde çeşitli kazalar geçirerek kas ve eklemlerinizde hasar oluştuysa antrenmanlarınızı çok dikkatli yapmalı ve sizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız.

Kaslarda meydana gelen rahatsızlıklar genellikle kas yırtığı şeklindedir. Kısmi ve tam kas yırtılmaları, doğru tedavi neticesinde belirli zaman dilimlerinde iyileşebilir ancak ilgili kas grubunu çalıştıran kas geliştirme aletleri ile antrenman yaparken azami  derecede dikkatli olmanız gerekir. Kıkırdak dokusunun aşınması ve zamanla azalmasına bağlı oluşan eklem rahatsızlıkları ise kas rahatsızlıklarına oranla daha olumsuz bir tabloyla karşılamanıza neden olur. Diz, omuz, dirsek, bilek gibi kas geliştirme sürecinde doğrudan doğruya görev alan noktalardaki sorunlar, bu bölgelerin aktif olduğu antrenmanları tamamen bırakmanıza neden olabilir.

Kalıcı eklem rahatsızlıklarınız varsa dizlerinize yük bindirecek squat ve deadlift, dirseklerinize ve omuzlarınıza yük bindirecek shoulder press, dumbbel triceps extension gibi hareketleri sizin için uygun olmayabilir.

BEL FITIĞI VE OMURGA RAHATSIZLIKLARI 

Ters, zorlayıcı ve ani hareketler neticesinde belinizde fıtık oluştuysa gym ve fitness salonlarında randımanlı çalışamayabilir, vücudunuzun tamamını hedeflediğiniz şekilde biçimlendiremeyebilirsiniz. Çünkü bel fıtığı, bulunduğu aşamalardan bağımsız olarak size çeşitli derecelerde ağrı ve hareket kısıtlaması yaşatarak antrenmanları tam anlamıyla gerçekleştiremenizi engelleyebilir. Bel fıtığı ameliyatı sonrasında vücut geliştirmeye dönen ve gerek serbest ağırlıklarla gerekse kas geliştirme aletleri ile egzersiz yapan sporcular vardır ancak siz yine de doktorların tavsiyesine göre hareket etmelisiniz. Skolyoz olarak adlandırılan omurga eğriliklerinde ise 20 dereceye kadar rahatsızlıklarda egzersiz yapılabilmesi öngörülürken daha ileri seviye eğriliklerde korse tedavisi ve cerrahi tedavi gerekli olabilir. Spora dönülüp dönülmemesine ise gelişmelere göre alanında uzman hekimler karar verir.

Bel ve omurga rahatsızlıkları yaşıyorsanız, üst gövdenize çok yük bindiren; standing barbell curl, standing military press, deadlift, squat gibi hareketlerden kas geliştirme sürecinde uzak durmalısınız. Aksi halde rahatsızlığınız daha da ilerleyebilir.

Yorumlar