Gıda atıkları nasıl değerlendirilir sebze yapraklarını çorbalarda kullanın!

Hiç düşünmeden çöpe attığımız meyve sebze kabukları gibi gıda atıklarını değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte gıda atıklarını değerlendirme yolları!

Gıda atıkları nasıl değerlendirilir sebze yapraklarını çorbalarda kullanın!

Dünya üzerindeki yiyeceklerin 1/3'ünden fazlasının yenmeden atılması sonucu oluşan yiyecek atıkları, dünya çapında büyük bir soruna yol açıyor. Bazı besinleri ise çöpe atmaya gerek kalmadan çeşitli alanlarda değerlendirerek ya da lezzetli çözümler yaratarak dönüştürebiliriz. İşte gıda atıklarını değerlendirmenin keyifli yolları...

Yumurta kabukları

Yumurta kabukları yüksek oranda kalsiyum içerir. Kalsiyum eksikliği olan kişiler bu ihtiyaçlarını yumurta kabuklarından karşılayabilirler. Ancak kabukları öylece yiyemeyeceğinizin siz de farkındasınızdır. Yumurtaları iyice temizleyip kabukları toz haline getirerek smoothie’nize ya da yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Karpuz kabuğu

Karpuz, çoğu insanın yaz aylarında yemekten en çok hoşlandığı meyve olabilir. Karpuz kabuklarını ise öylece çöpe atmak alışılagelmiş bir davranıştır. Gerçekte çoğu insan, karpuz kabuklarının yapı ve tat olarak salatalığa benzediğini söylemektedir. Bu da karpuz kabuklarının turşusunun yapılacağı anlamına gelebilir!

Karnabahar yaprakları

Karnabaharı pişirmek için çok fazla alternatif var bu da bu sebzenin mutfakta özellikle son zamanlarda çok popüler olmasına sebep oluyor. Ancak fark ettiyseniz karnabahar yapraklarının kullanıldığı çok fazla tarif yok. Mineral, beta karoten, demir ve kalsiyum açısından çok zengin olan karnabahar yaprakları da en az sebzenin kendisi kadar lezzetli. İster yaprakları kullanarak besleyici bir çorba yapın, isterseniz de sağlıklı çıtır çıtır bir atıştırmalık hazırlayın. Karar sizin!

Muz kabukları

Muz kabuklarını soyup çöpe atmak artık içgüdüsel bir davranış haline geldi. Ancak muz kabuklarının potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından çok zengin olduklarını biliyor musunuz? Kabukları çiğken yemek kulağa pek hoş gelmese de pekmeze ya da aromalı şuruplara yatırarak beklettikten sonra tavada yağla pişirerek çıtır atıştırmalıklar oluşturabilirsiniz!

Kahverengi avokado

Bazı olgun avokadoların marketlerde çürümeye ve çöpe atılmaya terk edildiklerini görmüşsünüzdür. Daha yumuşak olabilirler ancak hala yenilebilecek niteliktedirler ve avokado kullanılarak yapılan her tarifin içinde yer alabilirler. En favorilerden biri ise çikolatalı avokadolu puding olabilir!

Soğan kabuğu

Soğan kabuğu, antioksidan bakımından çok zengindir ve çöpe atılmadan kullanılmasını sağlayacak birçok tarif bulunmaktadır. Örneğin kabukları yumuşak hale gelene kadar kaynatabilir ve zeytinyağıyla karıştırabilirsiniz. Daha sonrasında tavuk parçalarını bu karışıma bulayıp fırınlayıp afiyetle yiyebilirsiniz!

Havuç kabuğu

Havuçları soyduktan sonra kabuklarını çöpe atarken bu sefer bir daha düşünün. Çünkü havuç kabukları, gayet lezzetli ve C Vitamini açısından da çok zengin. Aynı zamanda, püre haline getirildiği zaman da çok güzel soslar oluşturabilmekte. Makarnanıza lezzet katmak için harika bir yöntem!

Lahana kalbi

Lahana kalbi sert olmasından ve hafif ekşi tadından dolayı hemen çöpe atılıyor olabilir. Ancak, düzgün bir şekilde pişirildiğinde gerçekten lezzetli yemekler ortaya çıkabiliyor. İşte size küçük bir tarif: Lahana kalbini brokoli, kabak ya da patatesle birlikte iyice yumuşayana kadar pişirin ve güzel bir püre yapın!

Çilek sapı ve yaprakları

Çilek sapı ve yapraklarına genelde haksızlık ediliyor ve hatta özellikle meyden ayıklanıyorlar. Fakat, insanlar bunu yaparken sapın ve yaprakların meyvenin antioksidan, iltihap önleyici, kalbi ve sinirleri koruyucu kısmı olduğunu unutuyorlar! Bu elementlerin tek başınayken tadından ve yapısından keyif almanız pek mümkün değil. Ancak smoothie’nize karıştırarak tüketmek iyi bir fikir olabilir.

Yorumlar